Amazon инвестира 2 млрд. долара за премахване на въглеродния си отпечатък

Компанията обяви и по-агресивен график за захранване на операциите си с възобновяеми източници

18:16 | 23 юни 2020
Автор: Хюлия Айваз
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Amazon.com инвестира 2 милиарда долара за „устойчиви и декарбонизиращи технологии“ в усилие да премахне въглеродния си отпечатък, съобщава Bloomberg.  

Фондът, който ще се управлява от вътрешния екип за устойчиво развитие на компанията и ще бъде подпомаган от групата за корпоративно развитие на Amazon, ще има мандат да подкрепя технологиите, които се разработват за намаляване на емисиите на парникови газове, отговорни за затоплянето на планетата. 

Фондът за климата планира да прави инвестиции в широк кръг от индустрии - от транспорт до производство на енергия и селско стопанство, се казва в изявлението на Amazon от вторник.  

Главният изпълнителен директор Джеф Безос, под натиска на служители и външни активисти, миналата година ангажира компанията си да изпълни целите на Парижко споразумение за климата 10 години по-рано. 

Във вторник Amazon обяви и по-агресивен график за захранване на операциите си с възобновяеми енергийни източници до 2025 г., изтегляйки срока с пет години по-рано. Компанията запази първоначалния си ангажимент да стане въглеродно неутрална до 2040 г. 

Microsoft, съседът на Amazon в Сиатъл, през януари обяви собствен климатичен фонд за 1 милиард долара. Той ще инвестира в технологии за премахване или намаляване на въглерода от земната атмосфера - част от усилието за заличаване на кумулативното въздействие на компанията от създаването й през 1975 г.