Ще станат ли пътуванията по-безопасни през 2022 г.?

Повечето от новоразработваните средства за борба с коронавируса все още звучат като научна фантастика

19:40 | 22 юни 2020
Обновен: 19:47 | 22 юни 2020
Автор: Николета Рилска
Снимка: Alex Kraus/Bloomberg
Снимка: Alex Kraus/Bloomberg

Годината е 2022 и вие туку-що се пристигнали на мечтаната дестинация. Слизайки от самолета, ви посреща робот с червен лазарен лъч, който дистанционно отчита температурата ви. Вие обаче няма от какво да се притеснявате, тъй като сте преминали подобна проверка само преди няколко часа на качване в самолета, така че може спокойно да се насочите към следващите, пише BBC. 

Когато се присъедините на опашката за следващия преглед, служител ви подава капсула, в която да вдишате, с малък чип вътре. Концептуално тестът е подобен на този за измерване на алкохолните нива при автомобилните водачи, но всъщност открива частиците на коронавируса, с което може да установят безсимптомните носители. 

Вече знаете как протича процесът, така че прилежно кашляте в капсулата и я пускате в машина, наподобяваща масивна микровълнова печка. Изчаквате около 30 секунди и машината светва в зелено. Сега можете да продължите към паспортната проверка. 

Тези технологии може и да звучат като научна фантастика сега, но не са. Страните, които предприха мерки срещу коронавируса по-рано тази година, вече поставиха дистанционни инфрачервени термомерти по летищата. Въпреки че са полезни, те не са идеални. Хората могат да пренасят заразата безсимптомно, така че са необходими допълнителни проверки, за да се установи случай на заразен. Подобен уред също не е част от научнофантастичните книги - той съществува в лабораторията на Габи Саруси, професор от Университета Бен-Гурион от Негев в Израел. 

Разбира се, най-доброто средство, което да успокои хората, е ваксината. Експертите смятат, че тя може да е налична през 2021 г., както съобщи по-рано Scientific American. Дори и днес някои държави изискват доказателство за скорошна ваксинация срещу определени заболявания, като коронавирусът може да се присъедини към този списък. 

Скоро от пътуващите може да се изисква да представят на митническите служители виза и протокол за поставена ваксина. Той може да е хартиен или под формата на малка татуировка на ръката им, невидима с просто око, но която може да бъде прочетена от инфрачервен скенер. Тази технология също вече е налична. Създаването ѝ всъщност е подкрепено от фондацията на Бил и Мелинда Гейтс, като целите са да се помогне на част от страните от развиващия се свят, в които хартиените или електронни записи не винаги са надеждни. 

Вече сте получили паспорта си и е време за багажа ви. На въртележката служител ви предлага да го напръскате с дезинфектант, но вие отказвате, тъй като носите своя екологично чист почистващ препарат, с аромат на бергамот, лавандула и мента. Подобен препарат (Veles) е разработен от американка, израснала в Стейтън Айлънд, като той е произведен от ферментирали хранителни отпадъци. Целта е да се намалят количествата на гниеща храна и парниковите газове, които тя излъчва.

С благоуханен и чист багаж може да се насочите към своето такси. Междувременно самолетът, от който сте слезли, също се дезинфекцира - от GermFalcon - лека машина, която разчита на ултравиолетова светлина. Със своето стройно тяло GermFalcon наистина изглежда като хищна птица и може да дезинфекцира Boeing 737 за по-малко от пет минути. 

Устройствата за почистване с ултравиолетови лъчи могат да станат често срещани и употребявани при дезинфекцията на хотели, круизни кораби и таксита, така че пътниците да не се притесняват за микробите, разпостраняващи се във въздуха.  

Докато четете на шофьора адреса на хотела си от вашия смартфон, осъзнавате колко мръсен е екранът. В джоба си обаче носите PhoneSoap: миниатюрна дезинфекционна камера, която също използва ултравиолетови лъчи. Тя е разработена от двама приятели, като убива 99.9% от вирусите и бактериите по повърхността на телефона. 

Докато телефонът ви се почиства, най-накрая може да си починете - предприели сте всички задължителни стъпки и ваканцията ви може да започне. 

Пътуването може и да е по-тромаво през 2022 г., но вероятно ще бъде по-чисто и безопасно от всякога. Пътниците ще бъдат далеч по-загрижени за възможността за разпространение на зарази, отколкото преди коронавирусната криза.