Рецесията може да се окаже удачен момент за стартиране на бизнес

General Motors, Burger King, CNN, Uber и Airbnb са създадени в тежки за икономиката времена

18:34 | 21 юни 2020
Автор: Николета Рилска
Снимка: David Paul Morris/Bloomberg
Снимка: David Paul Morris/Bloomberg

General Motors, Burger King, CNN, Uber, Airbnb - всички те са основани във времена на икономически спадове, пише BBC. 

General Motors е основана през 1908 г., когато американската икономика все още понася удара от финансовата криза през 1907 г. Burger King също стартира дейност, когато САЩ се борят с рецесията - през 1953 г., а CNN започва новинарските си излъчвания през 1980 г. - като по онова време инфлацията в САЩ се ускорява до почти 15%. 

Uber и Airbnb също стартираха дейност по време на глобалната финансова криза от 2007-2009 г. 

Тези примери показват, че много от най-добрите и най-дълго оцелелите компании са създадени във време на спадове, отбелязва експерт на мозъчния тръст Bipartisan Policy Centre. Според него трудният икономически фон прави компаниите по-гъвкави за години напред. 

В момента глобалната икономика отново се забавя в резултат на коронавирусната криза и мерките за овладяването ѝ, които бяха въведени в по-голямата част от света. 

Световната банка прогнозира, че глобалната икономика ще се свие с 5.2% през 2020 г. - най-слабото ѝ представяне от 1946 г. и резултатът от Втората световна война. 

Американската икономика вече е в рецесия, а Английската централна банка очаква икономиката на Великобритания да регистрира най-суровия си спад от 1706 г. насам. 

Както историята показва - успешните компании могат да бъдат създадени в трудни времена. Със сигурност нови компании се създават въпреки и в резултат на коронавируса. В САЩ 67160 заявления за създаването на двужества са подадени през последната седмица на май, сочат официалните данни. Това е 21-процентен ръст спрямо същия период на 2019 г. 

Според професор по икономика на Калифорнийския университет ръстът се дължи на липсата на достатъчно работни места. Той нарича това “необходимо предприемачество”. 

За някои предприемачи обаче настоящата ситуация е довела до отлагане на плановете. 

“Заради блокадите хората имаха повече време да помислят и да си отдъхнат от напрегнатите работни графици”, посочва експертът. 

Други стартъпи виждат възможност в кризата, насочвайки усилия в борбата с пандемията. Такъв е случаят например с компаниите за производство за лични предпазни средства, чиито брой се увеличава през последните няколко месеца, а целта им е да се преодолее недостигът на критично оборудване.