Капитализацията на Apple вече надминава общата оценка на основните петролни играчи

Ударът от пандемията и по-ранната ценова война между Русия и Саудитска Арабия засегнаха тежко енергийните гиганти

11:46 | 21 юни 2020
Обновен: 12:04 | 21 юни 2020
Автор: Николета Рилска
Снимка: Kiyoshi Ota/Bloomberg
Снимка: Kiyoshi Ota/Bloomberg

Петролният и газов сектор, някога оценяван на общо 3 трилиона долара, в момента струва по-малко от пазарната капитализация на Apple в размер на 1.5 трилиона долара, пише Quartz. Ако пожелае, базираната в Калифорния технологична компания може да закупи най-скъпата частна петролна компания в света - ExxonMobil за 198 милиарда долара. 

Apple надмина

Графика: Quartz

Това е значителен обрат. Години наред петролната и газова индустрия генерираха постоянна възвращаемост на Wall Street, като стабилните им дивиденти даваха на инвеститорите повод да се придържат към акциите си в тези компании въпреки нарастващите тревоги около политиките за опазване на климата. С цена на петрола от около 60 долара за барел нищо не помрачаваше ситуацията. 

През 2016 г. обаче фракингът отвори крановете на евтиния американски шистов петрол. След това коронавирусната пандемия удари търсенето в момент, в който ценовата война между Русия и Саудитска Арабия заля света с евтин петрол. Така за кратко цената на суровия петрол премина на отрицателна територия, като към момента той се възстанови до ниво от около 40 долара за барел. 

Тъй като цените на петрола са далеч от необходимите нива, за да може частните компании да генерират печалби, се стигна да огромни загуби на работни места в американската индустрия (85 хиляди за тази година), а производството е ограничено. Royal Dutch Shell намали дивидента си с две трети - за първи път от 80 години насам.

"Темпът и мащабът на социалното въздействие на Covid-19 и произтичащото от това влошаване на макроикономическите перспективи и тези при цените на борсово търгуваните стоки са безпрецедентни", заявиха представители на Shell пред инвеститорите.

Компанията прогнозира, че ефектите вероятно ще продължат след 2020 г.