Южноафриканският държавен дълг може да нарасне до 114% от БВП до 2029 г.

Управляващата партия заяви заем от МВФ на стойност 4,2 млрд. долара в борбата с пандемията

11:23 | 20 юни 2020
Обновен: 13:13 | 20 юни 2020
Автор: Стефимир Гроздев
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Нивата на дълга на Южна Африка ще надхвърлят 100% от брутния вътрешен продукт до 2024-2025 г. и ще нараснат до почти 114% до 2028-29 г., става ясно от документ, представен от финансовия министър на страната Тито Мбоуни, предава Bloomberg.

Мбоуни презентира документа пред Националния съвет за икономическо развитие и труд в петък. Държавният дълг ще нарасне до 80,5% от брутния вътрешен продукт през тази фискална година. За сравнение: прогнозата през февруари бе за ниво на дълга от 65,6%. Данните не показват признаци на възстановяване поне до 2028-2029 г.

Финансовото положение на страната се влоши бързо през последното десетилетие. Предприеха се редица стимули за покриване на загубите на държавни компании, включително Eskom Holdings SOC Ltd. и South African Airways. Финансовият министър заяви в четвъртък пред депутатите, че правителството трябва да съкрати разходите, за да избегне кризата с държавния дълг до 2024 г.

Дълговата криза ще принуди нацията да потърси помощ от Международния валутен фонд, което ще се отрази на публичните услуги и държавните пенсии, заедно с „всички видове програми за структурна реформи, които не искаме“, каза Мбоуни по време на парламентарното заседание.

Пандемията вече принуди Африканския национален конгрес – управляващата партия на Република Южна Африка, да се откаже съпротивата си срещу заеми от МВФ и заяви заем от 4,2 милиарда долара в борбата с пандемията. Кредиторът все още не е одобрил финансирането, което трябва да помогне за изплащането на пакета от стимули на стойност 500 милиарда африкански ранда.