Коронакризата направи Орбан по-силен от всякога

Одобрението към унгарския премиер нарасна по време на пандемията, а междувременно той вече прави планове за пети мандат

16:41 | 21 юни 2020
Автор: Николета Рилска
Унгарският премиер Виктор Орбан. Снимка: Alessia Pierdomenico
Унгарският премиер Виктор Орбан. Снимка: Alessia Pierdomenico

Унгарският премиер Виктор Орбан може и да се отказа от правото си да управлява страната с укази, но коронавирусната пандемия му предостави възможността да преустанови инерцията на опозицията преди местните избори следващата година, пише Bloomberg. 

Позовавайки се на коронавирусната криза, Орбан започна да създава специални икономически зони, които ще пренасочат данъците от градовете, като планира да удвои вноските на общините в бюджета през следващите четири години. 

Мерките навредиха на опозицията, която неочаквано пое контрол над половината от големите градове в Унгария през октомври. Така противниците на Орбан се оказаха принудени да се борят с кризата на фона на намаляващите си ресурси. 

„Правителството се опитва да изглежда така, сякаш общините не могат да изпълняват своите задачи, а в действителност това се случва, защото държавата отнема финансиране“, заяви в интервю кметът на Будапеща Гергели Карашони - най-популярният опозиционен политик. „Правителството не може да приеме, че има политическа конкуренция“, добави той. 

Голямата преднина 

Унгарците като цяло подкрепиха отговора на Орбан към пандемията, което му позволи да се насочи към пети мандат през 2022 г. Никой друг правителствен ръководител в Европейския съюз не е бил на власт толкова дълго, освен германския канцлер Ангела Меркел, която вече обяви, че няма да се кандидатира за следващ мандат на изборите през 2021 г. 

Подкрепата позволи на Орбан да отмени извънредното положение, благодарение на което управляваше страната чрез укази от края на март. Ходът накара управляващата партия да отправи критики към някои политици, включително лидерите на Европейския съюз, които по-рано изразиха тревожност, че премиерът няма да върне абсолютния контрол. 

“Онези, които ни обвиниха в диктатура - у нас и в чужбина, вече могат да поднесат извиненията си”, написа Орбан в своя профил във Facebook.