Продажбите на дребно в САЩ с рекорден ръст от над 17% - двойно над прогнозите

Данните от производствения сектор обаче не оправдаха очакванията на икономистите

17:54 | 16 юни 2020
Обновен: 17:55 | 16 юни 2020
Автор: Николета Рилска
Снимка: Bing Guan
Снимка: Bing Guan

Продажбите на дребно в САЩ нарастват през май с рекорден темп и повече от двойно над очакванията на икономисти след безпрецедентните спадове през предходните два месеца, съобщава Bloomberg. 

Продажбите се повишават със 17.7% на месечна база - най-високият ръст от началото на водене на статистиката през 1992 г., следвайки спад от 14.7% през април, сочат данни на търговското министерство на САЩ. Средните очаквания на допитани от Bloomberg икономисти бяха за ръст от 8.4%.

Исторически ръст

Данните сигнализират, че икономиката се възстановява по-бързо от първоначалните очаквания, след като се насочи към вероятно най-големия си спад от Голямата депресия насам. След месеците, които прекараха затворени в домовете си, америкаците започват да пазаруват и пътуват на фона на продължаващото облекчаване на мерките срещу разпространението на пандемията.

Възстановяването на трудовия пазар през май и подкрепата за доходите на изгубилите работата си по време на пандемията също насърчиха безпрецедентния ръст. 

Американският президент Доналд Тръмп похвали силните данни с публикация в Twitter. 

Междувременно отделни данни показаха, че индустриалното производство в САЩ нараства по-слабо от очакванията за май след рекордния спад за предходния месец. 

Производството във фабриките, мините и на компаниите от комуналния сектор се увеличава с 1.4% през май спрямо април, когато беше регистриран спад от 12.5% - най-големия от началото на воденето на статистика през 2019 г., сочат данни на Федералния резерв от вторник.

Средните прогнози на икономистите, до които се допита Bloomberg, бяха за ръст от 3%. Фабричното производство отчита ръст от 3.8% през май при средни очаквания за 5-процентен растеж.