Ikea връща държавната помощ, пострадала e от коронакризата по-слабо от очакванията

Компанията е решила да започне диалог с 9 страни, предоставили помощ

11:42 | 14 юни 2020
Обновен: 11:45 | 14 юни 2020
Автор: Хюлия Айваз
Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg
Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg

Шведската верига Ikea, която е най-голямата за търговия с мебели в света, води преговори да върне парите на всички девет страни, които са й предоставили държавна помощ чрез програми за пускане на служители в отпуск, тъй като е пострадала по-слабо от очакванията от коронавирусната криза, съобщава Financial Times, цитиран от Investor.bg.

Толга Онджу, мениджър в отдел „Търговия на дребно“ в Ingka Group, основното подразделение за търговия на дребно на Ikea, съобщи, че компанията е решила да започне диалог с Белгия, Хърватия, Чехия, Ирландия, Португалия, Румъния, Сърбия, Испания и САЩ.

Той допълни, че Ikea е очаквала бизнесът й да намалее със 70%-80% в началото на кризата, но сега, когато всичките й 23 магазина са отворили врати, тя регистрира голямо „натрупано търсене“ за подобрения на дома.

„Сега знаем повече, отколкото през февруари и март, така че трябва да се върнем и да кажем: хей, хора, благодарим много, че ни помогнахте през този труден период, може ли сега да обсъдим как да върнем парите“, заяви Онджу пред Financial Times

Ikea е в начален етап на разговори със съответните национални органи. Заради разликите в условията на програмите за пускане на служителите в отпуск или за съкратено работно време компанията все още не знае как ще върне парите на правителствата.

Онджу съобщи, че компанията за търговия на дребно не знае колко точно пари ще върне и колко служителите са били засегнати в деветте страни.

Решението на Ikea да върне парите разкрива дилемата за много компании в момент, когато икономиките започват да се възстановяват от непосредствения шок след блокадите заради коронавируса в голяма част от света.

Някои компании връщат държавната помощ в отделните страни, често под натиск от външен надзор, но малко големи международни компании са се ангажирали да върнат цялата помощ.

Продълженето на статията може да прочетете на  Investor.bg.