Великобритания се отказва от плана за пълен граничен контрол на вноса от ЕС

Междувременно в Северна Ирландия се надига недоволство заради неравнопоставеност на търговските условия

16:43 | 12 юни 2020
Обновен: 16:49 | 12 юни 2020
Автор: Цветан Кръстев
Снимка: Jason Alden/Bloomberg
Снимка: Jason Alden/Bloomberg

Британското правителство се отказва от плана си да въведе пълен контрол на границата при вноса на стоки от Европейския съюз след Brexit в опит да избегне натрупването на допълнителна тежест за бизнеса, който вече страда от влиянието на коронавируса, съобщава Bloomberg.

Досега Великобритания планираше да наложи пълна проверка на стоките, които се внасят в страната от ЕС, от 1-ви януари. Сега, вместо това, британските министри ще представят временен разхлабен митнически режим, независимо от това дали Лондон ще сключи търговска сделка с Брюксел, или не, твърди анонимен източник на Bloomberg, запознат с отблизо с вътрешните процеси.

„Тези новини са добре дошли за много бизнеси, които не са подготвени за хаотични промени с най-големия ни търговски партньор“, коментира Джош Харди, заместник-директор на Конфедерацията на британската индустрия, която е най-голямата лобистка група в страната.

Новините за новата гранична политика идват, след като Великобритания и ЕС се споразумяха да засилят темпото на търговските преговори между тях. Министър-председателят Борис Джонсън и председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен ще проведат телефонен разговор на 15-ти юни, чиято цел ще е да се даде тласък на преговорите.

Шест месеца преди Brexit Великобритания изпитваше трудности да намери 50 хил. служители, какъвто брой твърдяха от транспортната индустрия, че е необходим, за да се предотвратя големи забавяния на пристанищата след официалното излизане на страната от единния пазар и митническия съюз на блока. Според експертите без достатъчно служители стоките, които се внасят от ЕС във Великобритания, както и тези, които се изнасят за блока, са под риск заради големи забавяния на пристанищата.

Дори и с новата политика, бизнесите ще трябва да се справят с пълна проверка на износа на стоки към ЕС, освен ако от Брюксел не направят реверанс към отстъпката на Лондон. В противен случай фирмите ще трябва да се справят с работата по новата документация и с опашките по границите.

„Но облекчените правила няма да се прилагат за бизнеса в Северна Ирландия“, коментира Симъс Лехени, директор на Асоциацията по товарен транспорт в Северна Ирландия.

Има опасност, че ходът на британското правителство може да бъде правно оспорван от други държави с аргумента, че по този начин се облагодетелства повече ЕС.

„Това ще е против правилата на Световната търговска организация, ако няма сделка или дори да има споразумение за свободна търговия. Изискванията са да няма дискриминация при търговските процеси, както и да има равнопоставеност по отношение на митническия режим“, обяснява Алън Уинтърс, директор на Британската обсерватория по търговска политика в университета Sussex.