Коронавирусът ще има огромно отражение върху пазара на имоти

Възможно е пандемията да ускори и някои от вече започналите процеси

09:30 | 14 юни 2020
Автор: Николета Рилска
Коронавирусът ще има огромно отражение върху пазара на имоти

Коронавирусната пандемия ще направи много повече от това да промени начина, по който хората приемат домовете си, след като ги принуди да останат затворени в тях над два месеца. Тя има потенциала да окаже огромно влияние на пазара на имоти в глобален мащаб, пише BBC. 

Жилищният пазар

Вече е очевидно, че на фона на масовата безработица, понижените заплати, фалитите на компании и несигурността на трудовите пазари хората ще са по-продпазливи към инвестицията в недвижим имот. 

Обичайно подобни ситуции водят до понижаване на цените на жилищните имоти - това се случи и по време на предишната рецесия на пазарите във Великобритания, САЩ и в много други страни. 

Във Великобритания индексът за цените на жилищните имоти показва поевтиняване с 1.7% на месечна база през май - най-големият спад от 11 години насам. 

Икономист на Nationwide обаче отбелязва, че “има признаци на стабилизиране на пазара”. Той добавя, че това се дължи на факта, че настоящата ситуация не е типично икономическо забавяне. 

В САЩ цените на имотите продължават да се покачват. “Много региони (на страната) въведоха мораториуми за плащанията, обичайно между 60 и 90 дни, но в някои те са за шест месеца”, заяви професор от Harvard Business School.Това означава, че непосредствените проблеми са прехвърлени върху наемодателите и банките, което не значи, че няма да има трудности по-нататък. Безработицата в САЩ е на ниво от 13.3% през май, въпреки че се понижава спрямо достигнатите 14.7% през април. 

Търговските площи 

За сектора на офис имотите промените са още по-драматични, особено за търговските улици във Великобритания. 

“Секторът на търговия на дребно изпитва проблеми от години”, заяви Майкъл Уайт, експерт на Nottingham Trent University. “Приходи бяха значително ударени, като ще има замразяване на разходите по време на рецесията”, добавя той. 

Това означава ускоряване на процесите, които се отчитаха още преди коронавирусната пандемия - множество търговски улици изчезват през последните години. Тенденцията може да получи и допълнителен тласък, тъй като все повече клиенти се насочват към онлайн търговията. 

Трябва да се отбележи, че и ударът беше двоен за тези улици - множество магазини останаха затворени, а доставчиците на услуги на тях също трябваше изцяло да преустановят дейност заради изискванията за социална дистанция.

Офис имотите 

По отношение на офис площите пандемията също може да има голямо отражение. Пазарът на жилищни имоти се променя, защото хората търсят все повече места в крайградските и селските райони с цел да могат да работят от домовете си. 

Ключовите фактори 

Два фактора обаче трябва да се имат предвид на пазара на имоти.  

Първият е, че дори и цените на имотите да се понижат - те все пак ще останат разумна инвестиция. Собствеността им е дългосрочна инвестиция, а възвращаемостта обикновено е добра. 

Вторият фактор е, през годините секторът показа изключителна гъвкавост. За това има много доказателства - съществуват магазини, превърнати в апартаменти, стари фабрики, които сега са хотели, както и складове, които вече са танцови студиа. 

Коронавирусната пандемия може да се окаже голям шок за имотните пазари, но може и просто да ускори тенденците, които вече настъпват.