Още по-лоша прогноза за германската икономика - спадът ще е от близо 10% през 2020 г.

От института DIW прогнозират, че растежът на най-голямата икономика в Европа през 2021 г. ще е 3%

15:22 | 11 юни 2020
Автор: Цветан Кръстев
Още по-лоша прогноза за германската икономика - спадът ще е от близо 10% през 2020 г.

Германската икономика се насочва към спад от близо 10% през 2020 г. заради негативното влияние на коронавирусната пандемия, като страната ще се възстановява постепенно от най-тежката си рецесия от Второта световна война насам, прогнозира един от водещите германски институти за проучвания, цитиран от Bloomberg.

Брутният вътрешен продукт на страната ще се понижи с 9.4% през тази година, а през 2021 г. ще отчете ръст от 3%, прогнозира базираният в Берлин институт DIW. От друга страна, прогнозата на Бундесбанк е, че най-голямата икономика в Европа ще се свие със 7.1%, докато Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) предвижда годишен спад на БВП от 6.6%.

„Спадът на германската икономика през тази година ще бъде много по-силен спрямо този пo време на финансовата криза преди десет години“, коментира президентът на DIW Марсел Фрацшер в официална позиция. „Фактът, че много компании разчитат на износа, прави икономиката на Германия уязвима във времена на криза“, допълва той.

От института отбелязват, че ако приетият преди седмица от правителството пакет от стимули бъде приложен в пълния си вид, той ще ограничи спада на брутния вътрешен продукт на страната през тази година до 8.1%, а през 2021 г. икономиката ще отчете ръст от 4.3%.

Икономист от DIW, обяснява, че глобалното въздействие на коронавируса върху потребителите и компаниите, ще ограничи разходите на домакинствата и инвестициите през следващата година. Тя прогнозира, че световната икономика ще се възстановява бавно.

„Ударът върху производството и услугите едва ли ще бъде напълно компенсиран през следващата година“, смятат от DIW.