ЕЦБ иска идентифициране на замърсителите в името на по-зелена финансова система

В момента липсва информация за изграждане на рамка за оценка на риска

19:01 | 8 юни 2020
Автор: Хюлия Айваз
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Европейският съюз трябва да идентифицира компаниите, които вредят на околната среда, така че банките и управителите на активи да могат по-добре да се справят с рисковете, произтичащи от изменението на климата, смята Европейската централна банка. ЕЦБ хвърли тежестта си зад противоречивата идея в предложение до Европейската комисия, която търси начин за екологизиране на финансовата система, предава Bloomberg.  

Засега блокът се съсредоточава само върху идентифицирането на устойчиви дейности, което означава, че властите и финансовите компании трябва да се справят с липсата на данни, смята базираната във Франкфурт институция. 

„И банките, и надзорните органи понастоящем са изправени пред липсата на обща дефиниция на кафявите дейности, които да спомогнат за изграждането на рамка за оценка на риска“, каза ЕЦБ. 

Самата централна банка неведнъж е критикувала купуването на облигации на предприятия, свързани с изкопаеми горива. Миналата година гуверньорът Кристин Лагард обеща да постави екологичните проблеми в центъра на стратегически преглед, но това голямо преосмисляне на политиката беше отложено заради пандемията от коронавирус.  

Идеята за създаване на списък на „кафявите“ дейности беше обсъдена като част от плана на ЕС за определяне на устойчиви инвестиции. Въпреки че много експерти подкрепят този подход, някои компании се опасяват, че той може да ги санкционира и да доведе до продажби на активи.  

ЕС се стреми да постигне климатична неутралност до средата на века като част от борбата срещу глобалното затопляне. Преходът ще засегне всеки сектор на икономиката - от енергетика до транспорт и строителство.  

В своето представяне пред Комисията ЕЦБ също се стреми да намали очакванията за това до колко финансовата система може да допринесе за намаляване на емисиите на парникови газове.  

Секторът може да играе само „подкрепяща роля“ в цялостна рамка, определяща правилните стимули, включително чрез фискални мерки - като ценообразуване на въглерод, заяви ЕЦБ.