Хайко Маас: Оценяваме сътрудничеството си със САЩ, но отношенията са сложни

Германският външен министър коментира решението на САЩ да изтеглят 9500 американски военни от Германия

09:30 | 7 юни 2020
Преводач: Стефимир Гроздев
Хайко Маас: Оценяваме сътрудничеството си със САЩ, но отношенията са сложни

Ако част от американските войски бъдат изтеглени от Германия, ние ще се съобразим с това решение. Оценяваме сътрудничеството с въоръжените сили на САЩ през десетилетията. То е в интерес на нашите две страни, заяви германският външен министър Хайко Маас, предава Die Zeit.

По повод отношенията между Германия и САЩ Маас допълни: „Ние сме близки партньори в трансатлантическия съюз. Но... въпреки това отношенията са сложни“.

В събота президентът на САЩ Доналд Тръмп обяви, че ще изтегли 9500 американски военни от Германия до септември, което е значително намаление след години на напрежение заради военните разходи на страните в НАТО, съобщава Bloomberg.

Промените се обсъждат от администрацията на Тръмп от септември миналата година и са вследствие на увеличените разходи за отбрана на съюзниците на САЩ в НАТО, което позволява намаляване на броя на американските военни в чужди страни, обяснява запознат с процесите източник на Bloomberg.

Така от септември американските военни служители в Германия ще са 25 хил., докато към момента са близо 35 хил. В исторически план Германия е един от най-лоялните съюзници на САЩ в НАТО, като страната е дом на най-големия по численост американски контингент в Европа и там са разположени ключови задгранични военни обекти като въздушната база Ramstein и Регионалният медицински център Landstuhl.

Маас разритикува и реакцията на Тръмп спрямо безредиците след смъртта на афроамериканеца Джордж Флойд при полицейска операция. "Мисля, че е погрешно да заплашваме по-нататъшно насилие в такава напрегната ситуация", каза той. Маас изрази опасения, че предизборната кампания ще поляризира САЩ още повече, за която се надява, че разумът ще надделее.