Lufthansa готви мащабно преструктуриране заради помощта на германското правителство

Плановете на авиокомпанията включват съкращаване на работни места и продажба на активи

11:04 | 3 юни 2020
Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg
Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg

Lufthansa сигнализира за началото на мащабни промени в компанията, включващи съкращаването на работни места и продажбата на активи, с които да си помогне за изплащането на спасителния пакет на германското правителство за 9 милиарда евро (10 милиарда долара), съобщава Bloomberg.

Най-големият европейски авиопревозвач ще намали раходите си за служители и ще потърси начини за отделянето на някои свои единици в опит да засили паричните си потоци, тъй като коронавирусната криза свива приходите, посочи компанията в свое изявление в сряда. Групата отчете 2.1 милиарда евро нетна загуба за първото тримесечие.

“На фона на много бавното възстановяване в търсенето ние трябва да предприемем мащабни мерки за преструктуриране, за да се справим”, заяви главният изпълнителен директор на компанията Карстен Шпор.

Решението на Lufthansa да свие разходите вероятно ще доведе до спорове с германските профсъюзи, които в годините преди пандемията успяха да осуетят намеренията на компанията да намали разходите си с отстраняването на пилоти и кабинен екипаж. Ситуацията може да се усложни допълнително заради участието на държавата с 20-процентен дял в Lufthansa като част от нейната помощ, като компанията ще трябва да включи представители на правителството в своите решения.

Lufthansa се насочва към повече съкращения в дружествата си извън Германия, където законите за защита на служителите не са така строги. Austrian Airlines ще намали разходите си за персонал с 20%, а работната сила на Brussels Airlines ще бъде свита с 25%, като флотът ѝ също ще бъде намален с 30%.

Въпреки че Lufthansa твърди, че осигуряването на ликвидна позиция става “спешно”, в изявлението не се посочват детайли за настоящите нива на паричните потоци. Сделката ще разводни дяловете на настоящите инвеститори, въпреки че се очаква те да я подкрепят на гласуване на 25 юни, тъй като в противен случай рискуват изпадането на компанията в несъстоятелност.

Авиокомпаниите в световен мащаб понесоха тежък удар от пандемията, която преустанови десетилетията на растеж при пътуванията, почти замразявайки ги изцяло, а ръководители от издустрията се опасяват, че може да отнеме няколко години, докато търсенето се възстанови до предкризисните нива.  

В същото време германският превозвач, считан за един от най-стабилните и успешни преди пандемията, преговаря за спасителен пакет от правителството - най-големият за индустрията до момента. Затрудненията на Lufthansa подчертават както тежкия удар от коронакризата, така и готовността на Германия да се притече на помощ на водещия си бизнес.

Lufthansa отчете загуба за първото тримесечие от 1.22 милиарда евро. Преустановяването на пътуванията от средата на февруари, наложено заради мерките срещу разпространението на коронавируса, доведе до 18-процентен спад в продажбите на компанията.

Очакванията са данните да се влошат допълнително през второто тримесечие, когато почти всички 760 самолета на превозвача останаха на земята.