Пандемията слага край на рекорда на Австралия близо 30 години да се разминава с рецесията

Страната избегна рецесиите по време на Азиатската финансова криза през 1997 г., дотком балона и Глобалната финансова криза през 2008 г.

07:46 | 3 юни 2020
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Икономиката на Австралия се сви през първите три месеца на годината, слагайки края на 29-годишния период без рецесия на фона на това, че през текущото тримесечие се очаква още по-дълбок спад, съобщава Bloomberg.

БВП на Австралия се понижава с 0.3% през първото тримесечие на годината спрямо последните три месеца на 2019 г. Това е първи спад на тримесечна база от 2011 г., като все пак прогнозата беше за свиване с 0.4%. На годишна база австралийската икономика се е разширила с 1.4%, което е в съответствие с пазарните очаквания.

Резултатът слага край на рекорда на Австралия да избягва две поредни тримесечия на свиване на БВП, включително като се размина с рецесиите по време на Азиатската финансова криза през 1997 г., дотком балона и Глобалната финансова криза през 2008 г. В настоящото тримесечие се очаква да се наблюдава дълбоко свиване, като почти 600 хил. работни места са загубени през април, а голяма част от икономиката е блокирана заради ограничителните мерки срещу разпространението на коронавируса.

Фискалната и паричната политика работят в тандем за възстановяване на икономиката. Австралийската централна банка поддържа основната лихва, както и целта за доходността по облигациите на ниво от 0.25%. Правителството инжектира милиарди долари в икономиката, за да помогне на бизнеса и домакинствата.

С ограничаването на кризата в здравеопазването, позволяваща обичайната активност да се възобнови, основният въпрос е колко бързо бизнесът може да се изправи отново на крака, работниците да възстановят заетостта си, а домакинствата да възобновят разходите си.

„Процентът на новите заразени е намалял значително и някои ограничения бяха облекчени по-рано, отколкото се очакваше,“ каза управителят на Австралийската централна банка Филип Лоу във вторник, след като запази разходите по заемите непроменени.

„Въпреки това перспективите, включително естеството и скоростта на очакваното възстановяване, остават силно несигурни и пандемията вероятно ще има дълготраен ефект върху икономиката“, каза той. По неговите думи в предстоящия период всичко много ще зависи от увереността, която хората и бизнеса имат за здравната ситуация и собствените си финанси.

Разходите на домакинствата са се понижили с 1.1% през първите три месеца на 2020 г., отнемайки 0.6 процентни пункта от БВП, докато правителствените разходи са скочили с 1.8%, добавяйки 0.3 процентни пункта.

Икономическите перспективи се подобряват с премахването на ограниченията, но затворените граници ще продължат да оказват негативен ефект. Правителството обсъжда нов кръг от фискални стимули, за да се опита да вдигне жилищното строителство отново на крака.