Австралийската централна банка запази лихвите и се надява на по-бързо възстановяване

Банката рязко намали купуването на облигации през май, когато финансовите пазари се успокоиха

09:59 | 2 юни 2020
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Австралийската централна банка запази лихвите и целите за доходността непроменени, тъй като овладяването на кризата в здравеопазването позволява на икономиката да заработи отново, съобщава Bloomberg.

Управителят на Австралийската централна банка Филип Лоу запази, както лихвите на досегашното им ниво от 0,25% във вторник, така и доходността по тригодишните облигации на ниво от 0.25%, както се и очакваше.

Банката рязко намали купуването на облигации през май, когато финансовите пазари се успокоиха и заразените с Covid-19 намаляха. Междувременно, показателят за доверието на потребителите се повиши във вторник за девета поредна седмица.

„Възможно е дълбочината на спада да бъде по-малка от очакваната по-рано“, казва Лоу в изявление след срещата.

Той обясни, че същественото, координирано и безпрецедентно облекчаване на фискалната и паричната политика в Австралия помага на икономиката през този труден период.

Въпреки че перспективата се подобрява, очакванията са безработицата в страната да се повиши още повече.

През април бяха загубени близо 600 хил. работни места, като равнището на безработица се повиши само до 6,2%. От Австралийската централна банка обаче очакват тя ще нарасне до около 10% до юни.

„Броят на новите случаи на заразени е намалял значително и някои ограничения са облекчени по-рано, отколкото се очакваше,“ каза още Лоу.

Капиталовият пазар и местната валута бяха подкрепени благодарение на ограничаването разпространението на вируса и обявеното постепенно възобновяване на икономиката. Австралийският долар нарасна с около 18% от 19 март насам, когато централната банка намали лихвите до ефективната си долна граница и започна да купува държавни облигации.