Китай и САЩ се съгласиха да работят за изпълнение на търговската сделка

Двете страни ще си сътрудничат и в областта на икономиката и общественото здраве

07:56 | 8 май 2020
Обновен: 16:41 | 6 юни 2020
Вицепремиерът на Китай Лю Хъ и търговският представил на САЩ Робърт Лайтхайзър. Снимка: Bloomberg

Търговските преговарящи от страна на Китай и САЩ обещаха, че ще създадат благоприятни условия за изпълнение на двустранната търговска сделка и ще си сътрудничат в областта на икономиката и общественото здравеопазване, съобщава Bloomberg.

Вицепремиерът на Китай Лю Хъ е разговарял с търговския представил на САЩ Робърт Лайтхайзър и министъра на финансите Стивън Мнучин по телефона в петък, се посочва в изявление на китайското министерство на търговията. Те са се съгласили да продължат да поддържат комуникация помежду си.

„Въпреки настоящата ситуация в световен мащаб и двете страни напълно очакват да изпълнят своевременно задълженията си по споразумението“, пише в съобщението.

Телефонният разговор беше първият път, когато Лю и Лайтхайзър официално разговаряха за споразумението, след като то беше подписано през януари - точно преди световната пандемия от коронавирус да удари двете най-големи икономики в света и да навреди на глобалните вериги за доставки.

Президентът Доналд Тръмп каза пред репортери в Белия дом в сряда, че ще може да докладва през следващата седмица или две, ако е доволен от развитието на търговската сделка.

Според текста на споразумението, подписано по-рано тази година, Китай се съгласява да купува допълнително стоки и услуги от САЩ на стойност 200 млрд. през следващите две години спрямо нивата от 2017 г.

Досега покупките изостават от темповете, необходими за достигане на целта от покупки за още 76.7 млрд. долара през първата година, тъй като вносът на стоки от САЩ намалява с 5.9% през първите четири месеца на 2020 г. спрямо година по-рано поради епидемията от коронавирус. Като се има предвид, че вносът през 2019 г. е бил по-малък от 2017 г., натискът за наваксане нараства.

Отношенията между Вашингтон и Пекин се влошиха още повече, след като САЩ стана една от страните, най-силно засегнати от коронавирус. Тръмп обвини Китай в заблуждение на света относно мащаба и риска от заболяването и дори заплаши да наложи още мита като наказание. Китайското външно министерство от своя страна обвини някои американски служители, че се опитват „да прехвърлят собствената си отговорност за лошото им справяне с епидемията на други“.