Износът на Китай неочаквано нарасна, но възстановяването изглежда временно

Китайският износ за ЕС обаче спада с 6.6%, а за САЩ – с 15.9%

07:45 | 7 май 2020
Обновен: 20:06 | 5 юни 2020
Снимка: Bloomberg

Износът на Китай неочаквано нарасна през април, подпомогнат от по-силните доставки в Югоизточна Азия, и то въпреки че пандемията от коронавирус навреди на глобалното търсене, съобщава Bloomberg.

Ръст от 3.5% отчита износът в доларово изражение през миналия месец спрямо година по-рано, докато вносът се свива с 14.2%, става ясно от данни на митническата администрация. Така за април търговският излишък на Китай възлиза на 45.3 млрд. долара. Икономистите прогнозираха, че износът ще се свие с 11%, а вносът – с 10%.

Данните за износа в юани показва, че изнесените стоки и услуги за страните от Югоизточна Азия са се увеличили с 3.9% през първите четири месеца на годината. Износът за ЕС е спаднал с 6.6%, а за САЩ – с 15.9%.

Други показатели за икономиката обаче показват, че възстановяване вече губи скорост през април.

Изненадващото увеличение на износа не е равномерно разпределено в Азия. Износът на Южна Корея през април пада с над 24%, което е най-големият спад от световната финансова криза.

„Износът за април може да е компенсиран от износителите, които компенсират недостига от първото тримесечие поради ограниченията на доставките“, смята Луис Куийс от Oxford Economics Hong Kong. Според него износът трябва да намалее значително в близко бъдеще, тъй като ключовите търговски партньори на Китай изпадат в дълбока рецесия.