Вътрешното възстановяване в Китай се подбива от слабото търсене от чужбина

Бизнес активността в сектора на промишлеността в най-голямата азиатска икономика намалява през април спрямо месец по-рано

08:38 | 30 април 2020
Обновен: 00:13 | 4 юни 2020
Снимка: Bloomberg

Вътрешното възстановяване в Китай се подбива от слабото търсене от чужбина, показват първите официални данни на страната за април, съобщава Bloomberg.

Официалният индекс на мениджърите по поръчките (PMI) в сектора на промишлеността се понижава до 50.8 пункта спрямо 52 пункта месец по-рано, сочат данни, публикувани от Националното статистическо бюро в четвъртък. Новите поръчки за износ спадат до 33.5 пункта и отделен показател, фокусиран повече върху по-малките експортни фирми, се връща към територия на свиване.

За разлика от тях, индексите, проследяващи бизнес активността в секторите на услугите и строителството, нараснаха. Така непроизводственият PMI показател стигна до 53.2 пункта.

Китай се възстановява от спада през февруари, когато голяма част от вътрешната икономика беше блокирана с цел намаляване разпространението на коронавируса. Сега заводите и компаниите отново работят, но ограничителните мерки в други страни намаляват експортните поръчки и прекъсват веригите за доставки.

През март индустриалното производство и продажбите на дребно се свиха по-малко, отколкото през първите два месеца на годината, което донесе известна надежда за възстановяване на икономическата активност. Данните в четвъртък сигнализират, че всяко възстановяване ще бъде в най-добрия случай неравномерно и може да отнеме много време.