Пътуването до работа няма да е същото след пандемията

Големите градове са изправени пред предизвикателства във времена на социална дистанция

22:12 | 5 май 2020
Обновен: 18:46 | 4 юни 2020
Снимка: Anita Pouchard Serra/Bloomberg

Традиционното пътуване до работа вероятно никога няма да е същото, след като мерките срещу коронавирусната пандемия бъдат премахнати, пише BBC. Хората може би ще предпочетат да продължат да спазват социална дистанция още дълго време, а това може да се окаже предизвикателство за големите градове.

“Ако пътуванията в големите градове се изместят към велосипедите, скутерите и други форми на придвижване, ще е необходима навременна и радикална промяна на пътищата, които използваме”, твърди проф. Тони Травърс, преподавател в Лондонското висше училище по икономика.

Според него в използването на обществения транспорт също ще има известни промени заради трудностите при гарантирането на социална дистанция. 

Какви са обаче алтернативите?

Електрическите скутери

Електрическите скутери развиват скорост от 15 км/ч и се предполага, че са идеалният вариант за пътувания на кратки дестинации.

Скутерите са често срещани в много градове по света, включително в Париж и Лос Анджелис, но в голяма част от държавите има въведени ограничения или забрани за употребата им.

Според анализатор на Creative Futures обаче дори използването на скутери да бъде разрешено от правителствата, то използването им няма да нарасне значително, освен ако компаниите не платят на фирми, които да ги почистват след употреба. 

Личният автомобил

Според главния изпълнителен директор на Just Park - платформа във Великобритания, която предоставя възможност на потребителите ѝ да предоставят паркоместата си под наем, "балансът между задръстванията и удобството” може да значи, че собствениците на автомобили няма да искат да използват личните си коли за дълго, когато трафикът се засили.

“Смятам, че търсенето на паркоместа ще се увеличи след отмяната на мерките, но ръстовете няма да са устойчиви”, твърди той.

По думите на ръководителя на Just Park хората вече имат нужда от реална алтернатива, а ако правителствата я улеснят, може да се стигне до бум на микромобилността.  

Такситата

Мерките на правителствата за овладяване на коронавирусната пандемия се оказаха предизвикателство за Uber, която посочи, че “се подготвя за следващата фаза на възстановяване”.

Компанията е предоставила предпазни очила и маски на всички свои шофьори и обмисля да им предложи малки суми в замяна на това да отделят време да почистват колите си след всеки пътник.

Uber разработва и свои автономни автомобили, но използването им беше разрешено само по улиците на Калифорния преди два месеца след фатална катастрофа през 2018 г.