Япония удължава извънредното положение до 31 май

Намаляването на броя на инфекциите не е на задоволително ниво в страната

15:35 | 4 май 2020
Обновен: 05:34 | 7 юни 2020
Снимка: Kiyoshi Ota/Bloomberg

Извънредното положение в Япония се удължава до 31 май, след като министър-председателят Шиндзо Абе заяви, че е нужно мерките срещу коронавируса в страната да останат в сила още известно време, за да се намали процентът на заразените, предаде Bloomberg.  

Абе каза в понеделник, че експертите ще преразгледат ситуацията около 14 май и че правителството е готово да премахне извънредното положение в някои райони по-рано, ако е възможно. Абе заяви миналата седмица, че вероятно ще удължи мерките след първоначалната крайна дата - 6 май. 

"В Япония започват да се виждат някои положителни резултати. Но при значителен брой хора, заразени в този момент, спадът на инфекциите в никакъв случай не е на задоволително ниво", каза Абе в телевизионно изявление.   

Въпреки че в Япония не е имало пик на заразата, наблюдаван в някои страни, експертите предупреждават за рисковете на твърде ранното разхлабване на мерките, тъй като ограничените тестове затрудняват оценката за мащаба на инфекцията.  

Извънредното положение дава възможност на областните управители да поискат от предприятията да затворят врати и да помолят хората да останат у дома колкото е възможно повече. 

13 префектури, включително Токио и Осака, ще трябва да се придържат към настоящите мерки за намаляване на социалните контакти с около 80%, заяви Абе. 

Той също така помоли останалите 34 префектури да предприемат постепенни мерки за балансиране - както за ограничаване на разпространението на инфекцията, така и за поддържане на социална и икономическа активност.  

В Япония има около 14 900 потвърдени случая на Covid-19 към неделя - най-ниското официално ниво сред страните от Г-7. Токио, най-засегнатият регион на страната, обяви 91 нови случая, в сравнение с пика от 201 заразени две седмици по-рано. Над 4560 души са заразени в столицата. 

Броят на новите потвърдени случаи на коронавирус в третата по големина икономика в света е в низходящ тренд, което поражда надежди, че правителствените мерки имат някакъв ефект.