Япония подкрепи СЗО след преустановеното американско финансиране

Според премиера Шиндзо Абе проблемите на организацията трябва да се обсъждат, след като коронавирусната пандемия отшуми

16:02 | 17 април 2020
Японският премиер Шиндзо Абе. Снимка: Kiyoshi Ota
Японският премиер Шиндзо Абе. Снимка: Kiyoshi Ota

Японският премиер Шиндзо Абе призова международната общност да се обедини в помощ на Световната здравна организация, като посочи, че нейните проблеми трябва да бъдат решавани след овладяването на коронавирусната пандемия, съобщава Bloomberg.

Коментарът на Абе идва на фона на съобщението на американския президент Доналд Тръмп, че САЩ ще прекратят финансирането на СЗО заради обвинения, че организацията не се е справила с контрола на разпространението на коронавируса и е приела китайските данни за “чиста монета”.

“Съвместната работа със СЗО е ключова в борбата с коронавируса”, заяви Абе пред репортери в Токио. “Япония не обмисля намаляване или преустановяване на приноса си. Сега е времето да подкрепим СЗО”, добави той.

Абе, известен с усилията си да заздрави връзките с Тръмп, заяви, че организацията има проблеми, които трябва да бъдат разгледани, след като пандемията отшуми с цел да се гарантира, че ще е подготвена в сходни ситуации занапред.

“Има различни мнения за СЗО”, коментира Абе, като отбеляза, че според някои от тях институцията не е политически неутрална.

Германският канцлер Ангела Меркел също защити работата на СЗО по време на конферентен разговор в Тръмп и останалите лидери на Г-7 в четвъртък.