Японски автомобилни производители искат да създадат фонд за справяне с кризата

Toyota прие да произведе маски за лична употреба и да осигури поне 20 000 вентилатора в Япония

16:31 | 10 април 2020
Обновен: 05:18 | 6 юни 2020
Снимка: David Paul Morris/Bloomberg

Главният изпълнителен директор на Toyota Акио Тойода обяви, че японската автомобилна индустрия се обединява, за да избегне фатални последици върху засегнатото търсене и блокираната продукция на автомобили заради коронавирусната пандемия, пише Bloomberg.

От позицията си на председател на Японската асоциация на автомобилните производители Тойода заяви, че индустрията обмисля създаването на фонд, който да помогне на производителите да запазят технологиите и служителите си, след като карантината и глобалните ограничения за пътуване и движение "задушиха" икономическата активност.

"Японската автомобилна индустрия трябва да избягва фатални удари и да не изразходва допълнителна енергия сега", посочи Тойода по време на брифинг в петък. "Загубата на ключови технологии и квалифицирани работници може да разруши индустрията," твърди той.

"Индустрията ще се нуждае от значителни средства, за да създаде фонда, но стойността им не е фиксирана", уточни той.

Автомобилните производители по света отстраняват от длъжност някои работници, тъй като клиентите забавят покупките си на коли, а някои производствени линии са прекъснати.

"Японските производители на превозни средства допринасят и в усилията за осигуряване на медицинско оборудване в борбата с пандемията на фона на нарастващото безпокойство относно недостига на вентилатори и предпазни средства за работниците", разкри Тойода.

Toyota прие да произведе маски за лична употреба и да осигури поне 20 000 вентилатора в Япония, за да се гарантира лечението на заболели от коронавирус.