Автомобилно лоби настоява да се възобновят продажбите на коли в Германия

Меркел продължава да преговаря с автомобилната индустрия за възобновяването на производството в заводите

19:36 | 9 април 2020
Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg
Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg

Германското автомобилно лоби и най-големият синдикат в Германия настояват канцлерът Ангела Меркел да даде разрешение за възобновяването на продажбите на превозни средства в страната възможно най-скоро, съобщава Bloomberg.

Голяма част от автомобилите, които не могат да бъдат продадени, създават опасност от фалит за много компании в индустрията, отбелязват от VDA и синдиката IG Metall в отворено писмо до Меркел.

„Компаниите не могат да задържат още повече автомобили. Това означава, че доставките и производството се прекратяват или могат да бъдат възобновени“, става ясно от позицията на двете организации.

Меркел преговаря с представители на автомобилната индустрия в Германия, която е гръбначният стълб на икономиката на страната, като се търсят начини за възобновяване на производството. Преговорите са с фокус върху автомобилните доставчици, които едва ли ще оцелеят, ако производството бъде прекратено още дълго време.

Предприятията спряха своето производство заради кризата с коронавируса. Това доведе до загуба на производство в размер на 1.47 млн. автомобила, отбелязват от Европейската лоби група в автоиндустрията ACEA в отделна позиция.