Над 200 компании в Япония очакват спад на приходите заради коронавируса

Понижените прогнози на всички дружества значат загуби от общо 1.74 трилиона йени

13:39 | 16 април 2020
Снимка: Keith Bedford
Снимка: Keith Bedford

Коронавирусната пандемия накара 217 компании, листнати на японската борса, да издадат предупреждения за очаквани по-ниски приходи и продажби през идната година. Това е ръст от 35% на дружествата, понижаващи очакванията си, само за седмица, съобщава Bloomberg, като се позовава на Teikoku Databank.

Понижените прогнози на всички компании значат загуби от общо 1.74 трилиона йени, заяви Teikoku в четвъртък.

Сезонът на отчетите в Япония за фискалната година и тримесечието, приключващи през март, обикновено започва в края на април. Страната, която избегна пълно икономическо замразяване, наложено в останалите държави от Г-7, започна да въвежда по-строги мерки за овладяване на коронавируса от този месец. Това значи, че вероятно повече компании ще започнат да издават предупреждения за очаквани понижения в прогнозите си за следващата фискална година.

“Изглежда краят на влиянието на коронавирусната пандемия не се вижда, като свързаните с нея фалити вече са 61”, посочват от Teikoku.

Миналата седмица Fast Retailing намали прогнозата си за оперативна печалба за цялата година до 145 милиарда йени, което е понижение с 41% спрямо предишните очаквания на компанията и спад с 27% спрямо средните прогнози на анализаторите.

Общо 27 търговеца на дребно вече са понижили очакванията си, сочат данни на Teikoku.