Wizz Air: Не разчитаме на държавна помощ в коронакризата

У нас авикомпанията е съкратила по-малко служители, отколкото средно на останалите пазари, няма да оставя средната седалка празна

11:18 | 27 април 2020
Обновен: 08:58 | 3 юни 2020
Снимка: Akos Stiller/Bloomberg

Коронакризата промени света и той никога отново няма да е същият. Може би ще живеем постоянно с някои рестрикции и здравни мерки, които бяха предприети от властите в опит за борба с разпространението на заразата. Предишната рецесия не се отрази толкова тежко на транспортния сектор. Това заяви Андрас Радо, мениджър Корпоративни комуникации на Wizz Air, в рамките на онлайн пресконференция на компанията.

Радо коментира отражението на коронавирусната пандемия върху индустрията. Той отбеляза, че търсенето е рязко понижено заради мерките на правитествата за ограничаване разпространението на заразата и притесненията на хората от пътуване.

Много от самолетите са приземени, преустановени са много полети”, изтъкна той.

По думите на Радо към момента Wizz Air работи на около 3% от капацитета си преди кризата. Той обаче отбеляза, че превозвачът разполага със свободни средства, включително 1.3 милиарда евро, които може да използва за справяне с последиците от пандемията.

“Голяма част от големите компании имат средства за едва няколко месеца, те искат помощи от правителствата и това се случва, защото бизнес моделите им не работят правилно”, коментира Радо. 

“Ние не сме държавна компания, ние сме листнати на Лондонската фондова борса, така че никой няма да ни даде милиарди евро подкрепа”, отбеляза Радо.

Той посочи, че преди пандемията Wizz Air е очаквала двуцифрен растеж за 2020 г. По думите на Радо след отмяна на мерките авиокомпанията може да се върне към растеж, стъпвайки на много нови пазари и увеличавайки портфолиото с услугите си.  

“Очакваме много авиокомпании да не оцелеят, те съкращават десетки хиляди служители и понижават капацитета си. Сигурни сме, че можем да стъпим на нови пазари, да отворим нови маршрути и да обслужваме дори повече хора от преди кризата”, изтъкна мениджърът.

Той коментира и наложените съкращения в Wizz Air заради понижения обем на работа. По-рано превозвачът обяви, че за цялата финансова 2021 г. възнагражданията на главния ѝ изпълнителен директор, на членовете на Съвета на директорите, както и на всички висши служители ще бъдат намалени с 22%.

Заплатите на пилотите, кабинния персонал и офис служителите ще бъдат намалени с по 14% средно.

По отношение на съкратените служители в България, Радо отбеляза, че близо 300 души работят за компанията у нас, а информацията за това колко от тях са останали без работа е конфиденциална.

“При всички случаи съкратените в България са по-малко, отколкото средната бройка за останалите ни основни пазари”, отбеляза Радо.

Експертът посочи, че Wizz Air ще поднови работа, когато мерките на правителствата бъдат облекчени и го позволят, като ще се съобрази с всички изисквания и препоръки на националните власти и международни организации.

От брифинга стана ясно, че компанията не планира да оставя свободна средната седалка в самолетите си, за да гарантира дистанция между пътниците, тъй като очаква търсенето да е по-слабо след отмяната на мерките и да няма необходимост от подобна мярка.

“Wizz Air има ще има готовност в първите дни да предостави маски на пътниците, които не разполагат с такива”, коментира Радо и отбеляза, че самолетите на компанията се дезинфекцират всяка вечер, служителите ѝ са оборудвани с предпазни средства и са преминали специално обучение за реакция в случай, че се установи, че на борда на даден самолет има пътник, заразен с Covid-19.

“Поради пандемията променихме част от работата си. Започнахме да изпълняваме карго полети от Китай до Унгария основно, но имаме и други маршрути, които обслужваме”, заяви още Радо. Той добави, че авиокомпанията е превозила и много хора до родните страни от различни места по света, а тези полети са заплатени от националните правителства.

Радо отбеляза още, че пътниците на Wizz Air трябва да бъдат търпеливи, като заяви, че компанията ще възстанови средствата им за отменени полети, а те ще могат да получат сумите в банковите си карти или като ваучери, за да ги използват отново при възможност.

Въпреки че очакванията на превозвача са цените на услугите му да са по-ниски след отмяната на рестрикциите срещу коронавируса и пътниците да са по-малко, компанията не е отменила планирани доставки на самолети, като 20 трябва да са новите машини у нас до края на тази година (към момента Wizz Air оперира със 121 самолета в България).

Цените на билетите винаги са били определяни от търсенето, това ще остане непроменено”, отбеляза още Радо.

Той посочи, че преди пандемията Wizz Air е държала 26-процентен дял от пазара в България, като е изпълнявало полети до 51 маршрута до 19 страни.

България остава един от най-важните пазари за компанията, след възможност за стартиране на операциите, Wizz Air планира увеличените на маршрутите и предоставянето на повече услуги”, изтъкна още Радо.