Авиоиндустрията в Европа е заплашена от фалити при слаб летен сезон

Николай Стойков, управляващ директор на "Аларик секюритис", Бизнес старт, 03.03.2020

08:31 | 3 март 2020
Николай Стойков, управляващ директор на "Аларик секюритис". Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Николай Стойков, управляващ директор на "Аларик секюритис". Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Ситуацията около коронавируса повдига загриженост за авиационните компании на Европа. Ако предстоящият летен туристически сезон е по-слаб, може да последват доста фалити в индустрията. Това каза Николай Стойков, управляващ директор на "Аларик секюритис", в предаването "Бизнес старт" с водещ Христо Николов

Според Стойков разпродажбите на международните борси надвишават опасенията около коронавируса.

По негови думи те се дължат на притесненията, че заразата може да доведе до дългосрочна промяна в поведението на потребителите.

"Всички тези вируси имат тенденцията да мутират. Колкото повече огнища има, толкова по-голяма е вероятността за мутация. До известна степен хората се притесняват", отбеляза още гостът.

"Това са силни, донякъде правилни, притеснения на пазара. На този етап цените, които виждаме, не се оправдани от коронавируса, но това не значи, че няма да се случи в бъдеще".

Стойков отбеляза, че след 1990 г. на пазара е имало и по-големи корекции, но настоящата със сигурност намира място сред топ 10. 

"Ако историята е добър аналог, едно огнище угасва за около 30 до 60 дни. Ако огнищата в Италия и Южна Корея бъдат овладени, ситуацията ще се подобри, проблемът е да няма нови", коментира още той. 

Според него настоящата ситуация може да се определи като "класически черен лебед", тъй като е непредвидима, отрицателна и напълно изненадва пазарите.

Стойков коментира и възможността за струпване на няколко сходни ситуации тази година на фона на напрежението между Анкара и Москва в Сирия. Според него обаче най-големият проблем за глобалната икономика не са нерешените въпроси, а голямата задлъжнялост.