Централните банки с опит да успокоят пазарите, ОИСР вече натисна алармата

Базираната в Париж организация предупреди за най-голямата опасност от кризата през 2009 г. за световната икономика

14:44 | 2 март 2020
Обновен: 13:21 | 4 юни 2020
Управителят на Английската централна банка Марк Карни. Снимка: Chris Ratcliffe/Bloomberg

Глобалните централни банки обещават да действат, както е необходимо, за да стабилизират пазарите от ефекта от коронавируса. Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) предупреждава, че световната икономика се изправя пред най-голямата опасност от финансовата криза преди 10 години, съобщава Bloomberg.

В извънредно съобщение управителят на Японската централна банка Харухико Курода, че институцията ще се стреми да осигури достатъчно ликвидност и стабилност на финансовите пазари. Английската централна банка също излезе с официална позиция. От банката обявиха, че работят съвместно с британските и международните власти, за да се предприемат необходимите стъпки за защитата на финансовата и монетарната стабилност.

Председателят на Федералния резерв Джером Пауъл отвори пътя за намаляване на лихвите, за да се ограничат увеличаващите се рискове за икономическия растеж от коронавируса. Според Пауъл продължителна епидемия е риск за навлизането в световна рецесия.

Икономисти в Goldman Sachs прогнозират, че Фед ще намали със 100 базисни пункта нивото на основните лихви през първата половина на тази година, а Европейската централна банка с 10 базисни пункта. Лихвите вече са ниски, а правителствата ще трябва да направят повече, за да подкрепят търсенето.

Френското правителство обяви, че финансовите министри на страните от Г-7 ще организират пресконференция през тази седмица, за да координират действията си.

Италия планира да разшири бюджетния си дефицит и ще инвестира близо 3.6 млрд. евро за предприемането на спешни икономически мерки.