Европа отново повиши нивото на заплаха от коронавируса

ЕС ще предприеме координирани мерки за справяне с разпространението на заразата

18:40 | 2 март 2020
Снимка: Francesca Volpi/Bloomberg
Снимка: Francesca Volpi/Bloomberg

Европейският център за превенция и контрол на заболяванията повиши нивото на риска от коронавируса в Европа на „умерено до високо“, съобщава BBC.

Причината за това е нарастващият брой на страните, съобщаващи за заболели от вируса, както и неясното му предаване в някои от случаите.

Координацията става все по-необходима за страните от Европейския съюз. 18 страни членки на блока ще работят заедно за закупуването на защитно оборудване за медицинските специалисти.

Европейските здравни министри ще се срещнат в петък, държавните гранични служители се срещат регулярно, а финансовите министри от страните, използващи еврото като единна валута, ще проведат конферентен разговор в четвъртък.

Еврокомисарят по икономическите въпроси Паоло Джентилони предупреди, че би било оптимистично да се очаква бързо икономическо възстановяване. Въпреки това Брюксел призова да не се изпада в паника. 

Смъртните случаи от коронавируса по света вече надвишиха 3 хил. - повечето от тях в Хубей, Китай.

Южна Корея докладва за 476 нови случая на заразени, като в страната те вече надхвърлят 4212, а смъртните случаи са 28.

Индонезия, Исландия, Португалия, Армения, Чехия и Андора потвърдиха първите случаи на заразени.

Китай докладва за още 42-ма души, починали в следствие на коронавируса, като броят на жертвите от заразата достигна 2912 в азиатската страна.

Междувременно Великобритания съобщи за 4 нови случая, с което общият брой на заразените в страната достигна 40. По-рано премиерът Борис Джонсън заяви, че е възможно проблемът да стане по-сериозен в страната през следващите дни и седмици. Кралството ще публикува във вторник план за действие, с който да предотврати разпространението на вируса, предава Bloomberg.

Броят на заразените в района на Мадрид достигна 32-ма, с което случаите в Испания се увеличават до 120.

Лувърът остава затворен в Париж и в понеделник, след като служителите на музея отказаха да се завърнат на работа заради опасения от разпространението на коронавируса.

Броят на заразените в Германия се увеличава от 129 до 150 според последните данни на института Robert Koch.

Брюксел докладва за първия случай на заразен, като човекът е пътувал в рисковите зони и остава под карантина, твърди новинарска агенция Belgа. Това е осмият потвърден случай в Белгия, където министрите на федералното правителство ще обсъдят по-нататъшни мерки в понеделник. 

По-рано днес Организацията за икономическо сътрудничество и развитие понижи прогнозите си за ръста на глобалната икономика през 2020 г. до нивото от 2009 г.

В четвъртък тази седмица предстои Организацията на страните износителки и нейните партньори да обсъдят възможностите за допълнително свиване на производството на среща във Виена.