Италия отваря икономиката на два етапа през май

Строителният сектор, индустрията и търговците на едро ще бъдат първите сектори, на които ще бъде разрешено да заработят отново на 4 май

07:24 | 27 април 2020
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Италия започва да отваря икономиката на 4 май на фона на страх от втора вълна от пандемията.

Италианският премиер Джузепе Конте заяви, че страната му ще започне да облекчава ограниченията за блокиране на икономиката на 4 май, което ще е ключов тест за усилията на Европа за рестартиране на обществения живот и икономиките, съобщава Bloomberg.

На фона на предпазливo възобновяване на живота в някой страни като Германия, натискът в Италия нараства макар и да отчита най-високата смъртност в Европа от коронавируса. Конте предупреди, че втора вълна от заразени ще доведе до възобновяване на смъртните случаи и необратими щети за икономиката.

„Всички искаме страната да се рестартира“, заяви премиерът на брифинг в неделя в Рим. "Но единственият начин да живеем с вируса в тази фаза е да не се разболеем и социално дистанциране", каза още Конте.

Часове по-рано Италия отчете най-малко смъртни случаи за денонощие за последните шест седмици, а Франция отчете най-малкото за един месец. Увеличението на Испания беше най-малкото от повече от месец.

Франция и Испания, страните с най-много потвърдени заразени в Европа, също сигнализираха за предварителни стъпки за рестартиране на икономиките си след седмици на блокиране.

Италианските лидери се опитват да спасят икономика, която се е насочила към 8% свиване през тази година.

Строителният сектор, индустрията и търговците на едро ще бъдат първите сектори, на които ще бъде разрешено да заработят отново на 4 май, две седмици по-късно ще отворят търговците на дребно и музеите, а баровете, ресторантите и бръснарите евентуално на първи юни, обясни Джузепе Конте.

Училищата в Италия остават затворени.

По думите на италианския премиер ако хората в Италия обаче не спазват правила, включително социалното дистанциране, кривата на заразяване ще се увеличи и може да излезе извън контрол, броят на починалите ще нарасне и икономиката ще претърпи необратими щети.

Френският премиер Едуар Филип ще представи стратегия за премахване на блокирането на страната си във вторник. Правителството възнамерява да облекчи някои от мерките, като училищата трябва да отворят първи , въпреки че окончателните планове не са все още ясни.

С повече от 100 000 смъртни случаи в региона Европа беше силно засегната от Covid-19 и се подготвя за най-лошата рецесия в историята.

ЕС разделен

Франция и Испания са начело на групата, призоваваща възстановяването на континента да се финансира с безвъзмездни средства от бюджета на Европейския съюз, докато Холандия и Австрия са сред тези, които настояват, че допълнителните средства трябва да бъдат под формата на заеми.

Паоло Джентилони, еврокомисарят по икономическите и финансовите въпроси, призова да се осигури близо 1,5 трилиона евро фонд за възстановяване до средата на септември. Той трябва да отпуска както заеми, така и субсидии, каза той в интервю за италианска телевизия.