Петролът поевтиня до 18 долара за барел заради мрачните прогнози

Междувременно на физическия пазар се срещат дори цени от 11-12 долара за барел.

19:31 | 17 април 2020
Обновен: 03:41 | 6 юни 2020
Снимка: Bloomberg

Петролът поевтинява до близо 18 долара за барел на борсата в Ню Йорк заради вълната от мрачни прогнози за търсенето въпреки сделката за намаляване на производството, съобщава Bloomberg.

Китайската икономика претърпя исторически спад през първото тримесечие след избухването на пандемията от коронавирус. ОПЕК прогнозира, че търсенето на петрол ще се понижи до 30-годишно дъно, като рафинериите от Азия до Европа намаляват или отменят покупките си.

Междувременно на физическия пазар се срещат дори цени от 11-12 долара за барел.

С неотдавнашното споразумение за намаляване на продукцията от страна на ОПЕК и нейните партньори, което не успя да съживи цените, Саудитска Арабия и Русия заявиха, че „ще продължат да следят внимателно пазара на петрол и са готови да предприемат допълнителни мерки съвместно с ОПЕК + и други производители, ако това са счете за необходимо. Saudi Aramco заяви в петък, че ще намали доставките до 8.5 милиона барела на ден от 1 май.

Малко преди 19:30 часа българско време фючърсите върху американския суров петрол поевтиняват с 8.20% до 18.24 долара за барел за доставка през май. Сортът Брент обаче поскъпва с 2.26% до 28.45 долара за барел за контакти с доставка през юни.