Европа втвърдява тона към Китай заради съмнения в прозрачността на данните

Нека не сме толкова наивни, призова френският президент Еманюел Макрон

18:00 | 17 април 2020
Обновен: 22:10 | 4 юни 2020
Френският президент Еманюел Макрон. Снимка: Hollie Adams/Bloomberg

Европейските правителства, които се борят с разпространението на коронавирусната пандемия, втвърдяват позициите си спрямо Китай заради съмнения относно прозрачността на данните, които страната предоставя за коронавируса, пише Bloomberg.

Френският президент Еманюел Макрон отправи критики към Пекин по отношение на справянето с пандемията, докато плановете на британския премиер Борис Джонсън да позволи на китайската Huawei да участва в изграждането на 5G мрежата в страната са напът да се разпаднат.

Позицията на Европейския съюз спрямо Китай е относително премерена, но лидерите започват да призовават за по-задълбочено проучване на дейностите в страната на фона на обвиненията, че Пекин не е разкрил пълните мащаби на епидемията. За момента има твърдения, че американските разузнавателни служби са установили, че Китай е скрил мащабите на огнището на коронавируса в страната и не е докладвал за всички случаи на заразени и починали.

“Нека не сме толкова наивни да казваме, че страната (Китай) се е справила много по-добре с овладяването на пандемията”, заяви Макрон пред Financial Times, като добави, че е ясно, че има неща, случили се там, за които останалият свят не знае.

Ревизираният брой

В петък Китай ревизира официалните си данни за смъртните случаи в страната на коронавируса, като добави 1290 жертви в Ухан. Според говорителя на външното министерство на страната това е обща практика, а “Китай не прави нещо, за което трябва да търпи критики”.

“Китай иска да работи с всички страни, включително Франция и Великобритания, за придържане към мултилатерализма, засилване на солидарността и сътрудничеството за съвместното опазване на животите и здравето на всички хора”, добави той.

5G мрежите

Напрежението между ЕС и Китай се пренесе и на още един фронт - по отношение възможността китайската Huawei да участва в изграждането на 5G мрежите в Европа на фона на опасенията, че Пекин може да използва това за потенциален саботаж или шпионаж.

Консерваторите в Лондон вече призоваха Великобритания да преосмисли отношенията си с Китай.

Германският канцлер Ангела Меркел, която прекара мандата си в изграждането на добри взаимоотношения с ключови партньори, беше по-внимателна спрямо Китай и обвиненията към страната.

Властите в Германия обаче вече предупредиха, че Пекин се възползва от кризата, докато фокусът на западния свят е насочен към овладяването на пандемията.