Китайската икономика се свива за пръв път от десетилетия

БВП на Китай се понижава с 6.8% на годишна база през първото тримесечие

08:46 | 17 април 2020
Обновен: 19:00 | 3 юни 2020
Снимка: Qilai Shen/Bloomberg

Китайската икономика се свива за пръв път от десетилетия през първото тримесечие, след като коронавирусната пандемия затвори големи части от втората по големина икономика в света и помрачи глобалните перспективи, съобщава Bloomberg. 

БВП на Китай се свива с 6.8% през първото тримесечие на годишна база, което е най-слабото представяне от 1992 г. и надвишава консенсусната прогноза за понижение от 6%. Производството през март се свива с 1.1%, продажбите на дребно - с 15.8%, докато обемът на инвестициите намалява с 16.1% през първите три месеца на годината. 

Данните могат да подновят необходимостта за запазване на умерени стимули, особено на фона на разпространението на коронавируса по света, което заплашва да добави допълнителен натиск върху китайските износители месеци напред. 

Китайската икономика беше парализирана в края на януари, след като епидемията, започнала в Ухан, се разпространи в цялата страна. Икономиката остана затворена през по-голямата част от февруари, тъй като фабриките и магазините не работеха, а служителите им бяха по домовете си. Междувременно процесът по въстановяване на икономиката остава относително бавен.

За да се справи с икономическите щети, Китай обяви редица мерки, въпреки че те не достигнаха размера на тези, въведени от останалите нации. Те включваха 3.55 трилиона юана (502 милиарда долара) евтино финансиране за финансовите институции, 1.29 трилиона юана в предварително одобрени специални облигации на местната власт и 1.6 трилиона юана за намаления на различни данъци, сочат данни на Пекин.

Централното правителство обмисля и въвеждането на други мерки, включитело повишаването на съотношението дефицит към БВП, както и издаване на специални държавни облигации, за да се осигури по-бързо икономическо възстановяване.