Борис Джонсън няма пневмония, вече е в добро настроение

Седи въпросът как ще се организира работата на парламента в негово отсъствие

18:25 | 7 април 2020
Министър-председателят на Великобритания Борис Джонсън. Снимка: Will Oliver/EPA/Bloomberg
Министър-председателят на Великобритания Борис Джонсън. Снимка: Will Oliver/EPA/Bloomberg

Британският премиер Борис Джонсън е в добро настроение, след като прекара нощта в отделение за интензивно лечение, лекувайки се от коронавирус, съобщиха от Даунинг стрийт 10, цитирани от BBC.

55-годишният Джонсън е бил стабилен през нощта, като той е получил лечение с кислород, а не е бил включен към респиратор, добавя говорителят му. Британският премиер не е диагностициран с пневмония.

Въпросът е сега при негово отсъствие как ще продължи работа британският парламент. Bloomberg обобщава най-важното.

Кой ще бъде начело?

Доминик Рааб, 46-годишен министър на външните работи, който носи и титлата „първи държавен секретар“, ще замести Джонсън. Той е прям бивш адвокат, който е бил както противник на Джонсън, така и негов съюзник.

Какви са му правомощията?

Рааб не разполага с пълните правомощия на министър-председател. Той ще председателства ежедневните срещи на правителството за коронавируса и ще взема окончателните решения по отношение на начините за реакция. Но все пак ще разчита силно и на други министри от кабинета.

Не е ясно кой ще поема отговорност относно много важни теми, свързани с националната сигурност. „Важно е да има на 100% яснота кой ще поема отговорност за британската национална сигурност. Трябва да сме подготвени за различни противници, които биха се възползвали от всяка наша слабост“, написа в профила си в Twitter бившият министър на отбраната Тобаяс Елууд.

Какво ще се случи, ако Джонсън подаде оставка?

Премиерският пост няма да бъде автоматично за Рааб. Няма възможност за провеждане на избори за председател на Консервативната партия по време на извънредно положение. Ето защо вероятно кабинетът би предложил няколко кандидатури на кралицата, а тя ще направи финалния избор.

Как се взимат решенията?

Правителствените решения се взимат с пълен консенсус, а министрите работят съвместно, обяснява министърът на британския кабинет Майкъл Гоув.

По думите му кабинетът и министрите са разпределени по различни ресори спрямо аспектите за реакция срещу вируса, а структурата е базирана на основата на споделената отговорност.

Какви решения предстоят?

Британското правителство ще прецени дали да удължи извънредното положение в понеделник. Също така ще се вземе решение дали да се затегнат, запазят или премахнат ограничителните мерки.

Междувременно министрите са под натиск да разработят стратегия за поетапното премахване на ограниченията заради засилващото се влияние върху икономиката от ограничителните мерки.