Китайският юан изглежда непоклатим на прага на глобалната рецесия

Стойността на валутата се повишава до 10-месечен връх

16:50 | 18 март 2020
Снимка: Paul Yeung/Bloomberg
Снимка: Paul Yeung/Bloomberg

Трейдърите на китайска валута са далеч по-малко притеснени от прогнозите за глобална икономическа рецесия, отколкото колегите им, залагащи на компании от индекса S&P 500 например, пише Bloomberg.

На фона на данните, сигнализиращи за значително забавяне в много от големите икономики по света през тази година, десетки индекси на борсите навлязоха на меча територия. Волатилността при обменните курсове на валутите също се повиши, като валутите на развиващите се пазари се обезцениха заради увеличеното изкупуване на долари. Настроенията се пренесоха и на китайския пазар на акции, който иначе остана стабилен по време на избухването на епидемията.

Непоклатим обаче остава китайският юан, чиято стойност се повиши до 10-месечен връх в сравнение с кошницата от валути. Това се дължи на подкрепата на централната банка, която въвежда по-малко агресивни облекчения, и относителния успех на страната в борбата с разпространението на коронавируса. Стабилността на юана също спомага за привличане на чуждестранни инвестиции.

“Юанът ще продължи да е устойчив, тъй като инвеститорите се насочват към високодоходни валути, а централната банка също се опитва да го поддържа стабилен”, заяви Томи Онг, DBS Hong Kong. Според него стойността на юана вероятно ще се задържи на настоящите нива в краткосрочен план.  

Юанът е четвъртата най-добре представяща се валута сред около 20 валути на развиващите се пазари от началото на март, като едномесечната му волатилност е втора след тази на хонконгският долар, който е обвързан с щатския.

И дори ако предпазливостта при акциите се разпростре към валутния пазар, Пекин разполага с арсенал от оръжия - включително дневната си референтна лихва, за да предотврати рязко обезценяване.

Междувременно глобалните финансови пазари поеха удара от ускоряващото се разпространение на коронавируса, което доведе до няколко прекъсвания на търговията на Wall Street през миналата седмица. Централните банки по света реагираха на кризата с агресивно парично разхлабване, като Федералният резерв намали основната си лихва почти до нула изненадващо в неделя.

Все пак увеличаващите се сигнали за предстоящ удар за китайската икономика са заплаха за юана. Данните, публикувани в понеделник, показват спад в производството, продажбите на дребно и инвестициите през януари и февруари, като всички цифри достигат исторически ниски нива. Това подтикна поне 7 банки да преосмислят очакванията си, а прогнозите вече са за свиване през първото тримесечие.