Заразените с коронавирус в Европа се увеличават, границите остават отворени

„Говорим за вирус, който не се съобразява с границите“, заяви италианският министър на здравеопазването Роберто Сперанца

12:36 | 26 февруари 2020
Снимка: Alessia Pierdomenico/Bloomberg
Снимка: Alessia Pierdomenico/Bloomberg

Няколко европейски страни, включително Австрия, Хърватия и Швейцария, обявиха първите потвърдени случаи на заразени с коронавирус, като изглежда всички те са свързани с нарастващото разпространение на заразата в Италия, съобщава BBC.

През последните дни Италия се превърна в най-засегнатата европейска държава с над 300 заразени и 11 смъртни случая.

Съседните ѝ страни обаче все още не са затворили границите си с нея.

„Говорим за вирус, който не се съобразява с границите“, заяви италианският министър на здравеопазването Роберто Сперанца.

Неговият германски колега Йенс Спанн посочи, че съседните на Италия страни разглеждат ситуацията „много, много сериозно“, но отбеляза, че „тя може да се влоши, преди да се подобри“.

Във Великобритания ученици, завръщащи се от почивка в Италия, останаха по домовете си, като правителството отбеляза, че подготвя допълнителни мерки за пътуващите.

Във вторник световните агенции публикуваха информация за първия случай на заразен с коронавируса и в Румъния, като малко по-късно румънските власти я отрекоха.

 Какви са последните новини от Европа?

В Австрия беше потвърдено, че млада италианска двойка, която живее в Инсбрук, е заразена с коронавируса.

Швейцария посочи, че мъж на около 70 години, живеещ в Тичино, на границата с Италия, е заразен и към момента е в изолация.

Мъж в Хърватия, който наскоро се е завърнал от Италия, се превърна в първия регистриран случай на заразен на Балканите.

В Тенерифе, Испания, над 10 хил. гости на хотел бяха блокирани в него, след като тестовете за коронавирус на италиански доктор и неговата съпруга се оказаха положителни.

Франция и Германия също докладваха за нови случаи, включващи хора, които наскоро са посетили северната част на Италия.

Каква е глобалната картина?

Италия е една от страните с най-много случаи на заразени от коронавируса след Китай. В Иран малко над 100 са потвърдените случаи на заразени, но се предполага, че броят им може да е много по-голям.

Над 1000 са заразените в Южна Корея, където има и 11 смъртни случая. Американските военни потвърдиха, че един от техните служещи в Южна Корея също е заразен. Над 28 хил. американски военни са разположени в Южна Корея заради заплахата от потенциална агресия на Северна Корея.

В Бразилия местните медии съобщиха във вторник, че тестът на 61-годишен мъж, който наскоро е посетил Северна Италия, също е положителен.

Все още най-много регистрирани случаи на заразени с коронавируса има в Китай, откъдето започна разпространението на болестта. Според последните данни, публикувани в сряда, малко над 78 хил. са заразените в страната. Здравните власти също докладваха за още 52 смъртни случая във вторник. Общият брой на смъртните случаи в азиатската страна достигна 2715.

В Япония премиерът Щиндзо Абе призова организаторите на големи спортни и културни мероприятия да ги отложат за 2 седмици, като нараства и възможността Олимпийските игри в Токио също да бъдат отменени.