Бизнес старт

Всеки делник от 7:00 часа
Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Продуктите от първа необходимост ще поскъпнат заради коронавируса

Росен Моллов, Куик Карго България, Димитър Стефанов, Куик Карго България, Бизнес старт, 25.02.2020

11:27 | 25 февруари 2020

Търговско-промишлената палата към китайското посолство ни потърси с молба да съдействаме за превоза на хуманитарна пратка със защитни маски, които да бъдат транспортирани до Китай заради разпространението на коронавируса. Това каза Росен Моллов, Куик Карго България, в предаването „Бизнес старт“ с водещ Живка Попатанасова.

"Преди 3 седмици ситуацията около коронавируса бе доста изострена и това принуди много въздушни превозвачи да преустановят полети към Китай, а транспортирането на такъв тип пратка се оказа проблем. За да може да превозим тези средства максимално бързо, се обединихме с колеги от куриерския бизнес".

"Благодарение на тяхното съдействие успяхме да транспортираме пратката", заяви Моллов.

"Редица страни в Европа участваха в транспортирането на пратки с маски за Китай, тъй като там е епицентърът на вируса", заяви Димитър Стефанов, Куик Карго България.

Той допълни, че до Китай са изпратени предимно защитни облекла и продукти от първа необходимост за болници.

Моллов обясни, че голяма част от маските вече са върнати на Китай, която е основен производител на подобен вид медицински изделия. Според него сме изправени пред недостиг на този вид продукт.

"Затварянето на определени пътни артерии в Италия или прилагането на карантинни мерки от правителството ще ограничат достъпа на превозни средства. Съответно транспортната логистика за различни стоки от и за Италия ще бъде затруднена, а това ще се отрази на цените и ще доведе до загуби на определени индустрии".

Стефанов смята, че ако кризата с коронавируса продължи още няколко месеца, ще има сериозни затруднения в търговията.

"Безспорно очакваме увеличение на цените на продукти от първа необходимост от Китай, тъй като това ще са едни от най-масово търсените стоки", коментира Моллов.

Вижте целия разговор във видеото.