Собственикът на фондовата борса в Ню Йорк иска да купи eBay

Сделката може да оцени платформата за търговия на над 30 млрд. долара

11:55 | 5 февруари 2020
Снимка: Daniel Acker/Bloomberg
Снимка: Daniel Acker/Bloomberg

Собственикът на Нюйоркската фондова борса (NYSE) направи предложение за поглъщане на eBay, което може да оцени платформата за търговия на над 30 млрд. долара, съобщава The Wall Street Journal, цитирайки свои източници.

Intercontinental Exchange (ICE) е имала интерес към eBay и очевидно той е подновен в момента. Понастоящем компаниите не са в официални разговори и няма гаранция, че eBay ще се съгласи на сделка. Ако има такава, тя би била доста голяма, като се има предвид пазарната стойност на eBay от над 28 милиарда долара и ICE вероятно ще трябва да плати.

От ICE потвърдиха интереса си към евентуална сделка късно във вторник.

„ICE се обърна към eBay, за да проучи редица потенциални възможности, които биха могли да създадат стойност за акционерите на двете компании“, се казва в съобщението.

Закупуването на eBay би било изненадващ стратегически ход за ICE и неговите акционери не приветстваха новината. ICE затвори сесията във вторник със спад в стойността на книжата си със 7.5%, докато акциите на eBay поскъпнаха с 8.8%.

EBay беше пионер в електронната търговия, но сега е в конкуренция с компании като Amazon.com, като компанията се стреми да се дистанцира от репутацията си на онлайн аукционна къща.

EBay отчете миналата седмица спад в печалбата си за последното тримесечие на 2019 г. и снижи очакванията си за първото тримесечие.

ICE е известна най-вече с това, че управлява фондовата борса в Ню Йорк, както и още няколко борси за фючърси по света. Групата притежава базираната в Лондон  International Petroleum Exchange и Chicago Stock Exchange.