TripAdvisor съкращава стотици работни места заради агресивната конкуренция на Google

Компанията смята да отстрани около 200 служители, твърдят запознати източници

11:29 | 23 януари 2020
Снимка: Andrew Harrer/Bloomberg
Снимка: Andrew Harrer/Bloomberg

TripAdvisor съкращава стотици работни места, подчертавайки необходимостта на компанията да съкрати разходите си на фона на засилената конкуренция от Google, съобщава Bloomberg, като се позовава на запознати източници.

Доставчикът на туристическа информация онлайн отстранява около 200 служители, твърдят източниците, пожелали да запазят анонимност. Компанията има 3800 служители към края на септември според данни, събрани от Bloomberg.

Говорителят на TripAdvisor отказа да коментира темата, но в рамките на скорошна конференция посочи, че дружеството „разумно намалява и преразпределя разходите в определени части на бизнеса, за да запази рентабилност“.

Google пусна нови инструменти за търсене на туристическа информация, които се конкурират с TripAdvisor, като същевременно добави собствени отзиви за хотели, ресторанти и други дестинации.

Онлайн търсачката също така добави към резултатите, излизащи най-отгоре на страницата при мобилното търсене, повече реклами. Това принуди много други компании, включително TripAdvisor, да купуват повече реклами от гиганта, за да поддържат онлайн трафика си.

В началото на ноември акциите на TripAdvisor поевтиняха с над 20% за един ден, след като компанията отчете слаби резултати за третото тримесечие. Тя посочи, че основното предизвикателство е било свързано с Google, която насърчава появата на собствените си хотелски продукти във водещите резултати при търсене и отклонява качествения трафик, които иначе би помогнал за намирането на TripAdvisor чрез безплатни линкове и би генерирал висок марж на приходите.

„Google стана по-агресивен“, заяви тогава изпълнителният директор на TripAdvisor Стивън Кауфър, като добави, че компанията не очаква тази тенденция да се промени.