В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки

Кои ще са технологичните пробиви на новото десетилетие?

Момчил Карабулев - главен редактор на Mobilebulgaria.com, В развитие, 21.01.2020

20:04 | 21 януари 2020
Момчил Карабулев -  главен редактор на Mobilebulgaria.com. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Момчил Карабулев - главен редактор на Mobilebulgaria.com. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Големите промени в технологичния свят през новото десетилетие ще са свързани с 5G мрежите, автономните и електрически автомобили, изкуствения интелект. Стремежът към намаляване на въглеродния отпечатък на компаниите ще продължи да е основен акцент в дейността им. Това каза Момчил Карабулев - главен редактор на Mobilebulgaria.com, в предаването „В развитие“ с водещ Вероника Денизова.

Като едно от най-важните събития в технологичния свят през изминалото десетилетие Карабулев посочи възхода на смартфоните.

„През последните 10 години се появиха и таблетите, като при представянето им беше обещано, че те ще заменят лаптопите. Това така и не се случи“, коментира гостът.

По отношение на услугите експертът изтъкна дейността на компании като Facebook, които се възползваха от възможността за по-бърз обмен на данни.

„Дроновете са една от революциите на изминалото десетилетие... Те стават по-евтини и по-способни, но пък създадоха и проблеми“.

Карабулев коментира и напредъка по отношение на споделената икономика през изминалите 10 години и появяването на компании като Uber, Lift, и многото форми за микромобилност.

3D телевизорите, според експерта, са един от най-големите провали през периода.

„Регулаторите се оказаха неподготвени за цялото развитие на технологиите и създаването на гиганти като Google и Facebook”, коментира още Карабулев.