ЕС няма да забранява на Huawei да изгради 5G

Решението на коя компания да поверят оборудването за новата технология е на всяка държава членка

17:00 | 20 януари 2020
Снимка: Patrick T. Fallon/Bloomberg
Снимка: Patrick T. Fallon/Bloomberg

Европейският съюз няма да забрани изрично Huawei или други доставчици на 5G оборудване, когато дава насоки на държавите членки как да смекчат рисковете за сигурността си, предава Bloomberg.

"ЕС ще представи набор от препоръки и мерки, които са достатъчно строги и бдителни в края на януари", заяви европейският комисар по цифровите технологии и вътрешния пазар Тиери Бретон на пресконференция в Париж в понеделник. Той добави, че нито една компания няма да бъде изрично изключена в препоръките.

През последната година американските власти призоваваха ЕС и страните членки да изключат китайската компания от своите мрежи. Вашингтон твърди, че Huawei крие риск за националната сигурност, докато Huawei и китайските представители отричат ​​обвиненията.

Блокът се стреми да координира подхода на държавите членки по отношение на 5G в опит да избегне евентуална репресивна мярка на САЩ или Китай, насочена към която и да е отделна европейска страна. Миналия месец страните от ЕС се съгласиха да използват само надеждни коммпании за инфраструктурата, която е от решаващо значение за националната сигурност, и обещаха да разгледат законите на родината на доставчиците, преди да купуват продуктите им.

ЕС обаче е ограничен в това, което може да каже на своите държави членки да правят.

Всяко решение да се забрани една или друга компания от съображения за сигурност е на отделната страна и много оператори в различни европейски държави вече са сключили сделки с Huawei за 5G за доставка и монтиране на оборудване.