Британците се доближават до Brexit, а часовникът за търговска сделка вече тиктака

Амбициозният план на премиера Борис Джонсън намалява перспективите за цялостно споразумение с ЕС до края на годината

07:53 | 9 януари 2020
Британският премиер Борис Джонсън. Снимка: Chris Ratcliffe/Bloomberg
Британският премиер Борис Джонсън. Снимка: Chris Ratcliffe/Bloomberg

Британските депутати се завърнаха от коледната си ваканция тази седмица, готови да ратифицират споразумението на премиера Борис Джонсън с Европейския съюз (ЕС) и да извадят Великобритания от блока в края на януари. Британската политическа и правна раздяла с блока обаче няма да намали несигурността за бизнеса, пише The Wall Street Journal.

Джонсън вече заяви, че Великобритания ще бъде освободена от европейската икономическа орбита до края на годината, като ще може да създава свои собствени регулации и да сключва търговски споразумения с други страни. Обещанието му обаче предвижда амбициозен краен срок за постигането на ново търговско споразумение между Кралството и ЕС. Ако сделката не бъде сключена навреме, британският износ към континента ще се сблъска с мита и други пречки за пръв път от 45 години насам.

Планът на Джонсън изглежда има предвид уроците, които той получи за последните 6 месеца на трудни преговори, свързани с необходимостта от установен краен срок, ясни искания и сигурност, че у дома има правителство, което е обединено около преговорната стратегия.

След изборния триумф на премиера през декември, той бързо опроверга очакванията, че ще се насочи към бъдещи тесни икономически отношения с ЕС. Джонсън също така отказа удължаване на т.нар. преходен период след края на тази година, в рамките на който практическите отношения между Великобритания и ЕС остават същите. Периодът може да бъде удължен с 2 години.

Краткият срок „втвърдява нашата преговорна позиция“, заяви Джонсън пред Камарата на общините през декември. По негови думи за новото бъдеще, което страната се опитва да изгради, няма нищо по-опасно от постоянната възможност за удължаване на процеса.

Властите в Брюксел обаче имат съвсем различна гледна точка относно преговорната стратегия на Джонсън. Те виждат споразумението за развода като резултат от желанието на премиера да прекрачи собствените си "червени линии".

Отстъпките на Джонсън, включително приемането на митническата граница в Ирландско море и разрешението Северна Ирландия да продължи да спазва повечето от регулациите на ЕС, за да избегне гранични проверки, дойдоха в момент, в който премиерът беше притиснат от политиците у дома и времето му в Брюксел изтичаше. Въпреки че той не е изправен пред подобни вътрешнополитически предизвикателства в обозримо бъдеще, мнозина в Брюксел смятат, че стремежът на британския лидер да постигне сделка може да се окаже срещу интересите на Великобритания.

Европейските власти вече информираха страните членки, че гладните отношение между Кралството и съюза могат да включват базово търговско споразумение за стоките, за да се избегне търгуването по правилата на Световната търговска организация, което наред с други последици би довело и до налагането на мита върху вноса от Великобритания.

Дори основно споразумение обаче ще зависи от сделка за достъпа на ЕС до британските риболовни води и ангажимента на Великобритания да продължи да спазва стандартите за околната среда, трудовия пазар и други норми, посочиха представители на блока. При този сценарий постигането на споразумение с нулеви мита и без други количествени ограничения за търговията е постижимо.

Всяко „споразумение за свободна търговия трябва да осигурява равнопоставени условия по отношение на стандартите, държавната помощ и данъчните въпроси“, заяви главният преговарящ на ЕС Мишел Барние.

Освен по отношение на търговията ЕС и Великобритания ще имат нужда от споразумение за съвместни усилия по отношение на сигурността, включително правила за екстрадиция и достъпа до бази данни за сигурност и престъпления, които не са в обхвата на международните правила. Също така трябва да бъде уредено как ще се взимат бъдещи решения, проследяването на спазването на споразуменията и уреждането на възникнали спорове за тях.

Според европейските власти постигането на всичко това за 11 месеца ще означава позоваването на преговорите на някоя от наличните търговски сделки на блока – като тези със Сингапур или Канада, и извършването само на съответните необходими корекции в тях. По техни думи времето не е достатъчно за създаването на сделка точка по точка с Великобритания.

Споразуменията по други въпроси, включително данни, транспорт и енергетика, могат да бъдат добавени към тази основна структура по-късно. Първоначалното споразумение може да влезе в сила временно, докато двете страни - включително всички правителства на страните членки на ЕС, Европейския парламент и някои регионални парламенти - ратифицират споразумението.

Този план обаче ще изключи мощния британски сектор на услугите от първоначалното споразумение, което представлява заплаха за работните места във Великобритания и данъчните приходи. Така достъпът на британската финансова индустрия до пазара на блока ще зависи изцяло от едностранното решение за еквивалентност на Европейската комисия. 

Междувременно британските депутати се надяват, че ЕС, който иначе беше единен в преговорите за развода, няма да е така обединен относно търговското споразумение, тъй като всяка страна ще се опита да договори специални условия за най-важните си икономически сектори. 

Според Брюксел обаче Кралството може би подценява отново блока.

"Това е парадокс: Brexit е невероятно предизвикателство за ЕС, защото за пръв път от 60 години една държава решава да напусне, но ние показахме, че когато сме изправени пред трудности сме в състояние да запазим единство", заяви Барние.