Какво ще промени Brexit на 31 януари и какво не?

Анализатори смятат, че Великобритания може да се превърне в страна с ниски данъци и слаби регулации

07:50 | 20 декември 2019
Снимка: Luke MacGregor/Bloomberg
Снимка: Luke MacGregor/Bloomberg

Проточилият се развод между Европейския съюз (ЕС) и Великобритания се придвижва напред. След убедителна победа на предсрочните парламентарни избори британският премиер Борис Джонсън обеща страната да напусне блока на 31 януари. Тази крайна дата обаче е и началната дата за битката относно това как раздялата ще работи на практика. Почти всички аспекти от дейността на бизнеса и ежедневния живот ще останат непроменени, докато ЕС и Великобритания уговарят спецификите по различни въпроси от търговията до сигурността и паспортите за домашни любимци. Новият краен срок – 31 декември 2020 г., е амбициозен, като се има предвид, че финализирането на подобни споразумения обикновено отнема години.

1. Не е ли приключил Brexit вече?

Не, но споразумението за него е готово. Консервативната партия на Джонсън спечели огромно мнозинство от 80 места след изборите на 12 декември, като се очаква това да промени играта. Законодателството за провеждане на Brexit все пак трябва да бъде одобрено от парламента, като няма очевидни препятствия за него.

Законопроектът за излизане на Великобритания от ЕС предвижда избягване на твърд Brexit, което позволява 11-месечен преходен период след раздялата. В рамките на това време Великобритания все още може да търгува свободно с ЕС и ще е обект на повечето от законите на блока, въпреки че няма да има право на глас при взимането на решенията за тях.

2. Как ще изглежда Brexit в началото?

Великобритания вече промени облика на новоиздадените паспорти, но други признаци на промяната все още не са видими:

- Свободното движение на европейските и британски граждани в и извън блока ще остане същото; 

- Ще влезе в сила сделка, защитаваща правата на повече от 3 млн. европейски граждани, живеещи във Великобритания, както и на около 1 млн. британци в блока. Това ще позволи на тези жители да останат в страната, в която се намират, да получават пенсиите си и да имат достъп до здравни услуги;

- Великобритания ще плати сметката за развода. Това значи общо 33 млрд. пауда (43 млрд. долара) за Кралството;

- Плановете за избягване на граница между Република Ирландия и Северна Ирландия ще бъдат приведени в изпълнение, въпреки че няма да влязат в сила до края на транзитния период.

3. Какво остава неуточнено?

Законодателството за Brexit не засяга далеч по-големия въпрос как ще изглеждат бъдещите отношения между ЕС и Великобритания след края на преходния период през декември 2020 г. На теория двете страни ще подпишат споразумение за свободна търговия, но то е въпрос на политически преговори.

Чуждестранните компании например, базирани в Лондон, които изнасят стоки за ЕС, все още не са сигурни какви ще са условията за търговията през Ламанша, които ще бъдат въведени в началото на 2021 г. 

Като цяло през следващите месеци се очакват политически спорове между Кралството и ЕС, като нарастват опасенията, че Великобритания може да се превърне в слабо регулиран „Сингапур на Темза“.

4. Какво значи „Сингапур на Темза“?

Определението се отнася за Кралството след Brexit, когато регулаторният режим може да изглежда като този в Сингапур. Джонсън отстрани от споразумението с блока британските ангажименти към стандартите на ЕС по отношение на данъците, трудовите права и околната среда, като ги изведе в отделна необвързваща политическа декларация. Това му дава отлична свобода да не спазва европейските норми след Brexit, но също така може да затрудни и постигането на всеобхвана търговска сделка между Брюксел и Лондон. Блокът едва ли ще позволи достъп на Великобритания до единния си пазар, ако в същото време тя подкопава конкурентоспособността на неговите членове.

5. Какво ще се случи, ако ЕС и Великобритания не постигнат споразумение до 2020 г.?

Преговарящите от страна на ЕС вече предупредиха, че декември 2020 г. е нереалистичен срок за постигането на споразумение. Джонсън изключи възможността за удължаване на преходния период, въпреки че преди това е променял мнението си.

Ако Великобритания и ЕС не постигнат споразумение, Кралството може да катастрофира в края на преходния период и да започне да търгува с ЕС на условията, договорени през 1995 г. от членовете на Световната търговска организация. Този изход обаче значително ще напомни на Brexit без сделка.

Критичният момент ще дойде в началото на юли, когато е крайният срок за искане на отсрочка.

6. Какъв вид сделка е възможна?

„Великобритания може да се опита да постигне бърза и несправедлива сделка, с която да си осигури нулеви мита и квоти за стоките“, смята Айвън Роджърс, бивш посланик на Великобритания в ЕС. Тъй като ЕС се радва на положителен излишък с Великобритания, това всъщност може да помогне на германските производители на автомобили. Сделка за стоки, която обаче изключва услугите, където Кралството има голям излишък с ЕС, може да навреди на финансовата индустрия на Лондон.