Рецесията вече е най-големият страх за 2020 г. за мениджърите в САЩ

Забавянето на икономиката и несигурността на търговския фронт са сред най-големите притеснения на бизнеса

07:50 | 3 януари 2020
Снимка: Alex Kraus/Bloomberg
Снимка: Alex Kraus/Bloomberg

Главните изпълнителни директори в САЩ започват все повече да се притесняват от изпадането на икономиката в рецесия, съобщава The Wall Street Journal.

Според проучване на частния институт Conference Board страхът от регистрирането на спад в икономиката оглавява списъка със страхове за 2020 г. През предишната година страхът от рецесия беше на трето място за изпълнителните директори в САЩ и на първо място за директорите в световен мащаб, какъвто отново е случаят през 2020 г.

„През миналата година растежът на световния БВП се забави от 3% през 2018 г. до 2.3% и изпълнителните директори усетиха натиска“, заяви Барт ван Арк, главен икономист на Conference Board. Тревогите на представителите на бизнеса са засилени от редица проблеми, вариращи от изменението на климата до търговията.

От Conference Board прогнозират, че глобалният растеж ще се ускори леко тази година до 2.5%. Докладът на института, придружаващ проучването на висшия мениджмънт на компаниите, предупреждава, че страховете на изпълнителните директори, оправдани или не, могат да имат последствия за икономиката.

„Съществува реален риск да станем свидетели на самоосъществяващо се пророчество“, предупреждават от Conference Board.

Притесненията за световната икономика продължават да са на лице дори и след новината, че Китай и САЩ са постигнали търговска сделка на фаза едно. В проучването на Conference Board китайските изпълнителни директори са поставили търговските проблеми на първо място сред външните фактори, които ги притесняват, заедно с риска от рецесия. Американските изпълнителни директори обаче са класирали търговията на четвърто място, обвързвайки я с глобалната политическа нестабилност.

„Производственият сектор сериозно усеща несигурността, но търговската война се отразява на всички видове компании“, обяснява Барт ван Арк.

Други основни притеснения за изпълнителните директори в САЩ в началото на новото десетилетие включват по-силната конкуренция, затегнатия пазар на труда и глобалната политическа нестабилност. Напрежението и вълненията се развихриха на места като Латинска Америка, Хонконг и Близкия изток.

„Несигурността по отношение на Brexit е намаляла малко, но вероятно ще се засили, когато търговските преговори наистина започнат“, смята главният икономист на Conference Board.

Що се отнася до вътрешните проблеми в световното проучване изпълнителни директори класират привличането и задържането на най-добрите таланти като основна грижа, последвано от създаване на нови бизнес модели заради новите технологии, насърчаване на по-иновативна култура и развитието на лидери.