В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки

Експерт: В условията на рецесия хората трябва да имат финансова възглавница

Мартин Миланов, финансов експерт в Tavex, В развитие, 25.11.2019

19:30 | 25 ноември 2019
Мартин Миланов, финансов експерт в Tavex. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Мартин Миланов, финансов експерт в Tavex. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

В условия на приближаваща рецесия и турбуленции на пазарите се препоръчва хората да имат "финансова възглавница". Обикновено това са 3-4 заплати, които те да заделят. Това мнение изрази Мартин Миланов, финансов експерт в Tavex, в интервю за репортера на Bloomberg TV Bulgaria Хюлия Айваз. 

"В момента в Европа има продукт,  който предлага срещу малка сума всеки месец да се закупи злато, а след завършването на въпросния абонамент човекът да получи още злато като бонус. Вече има над 3 хил. такива активни абонамента и над 15 кг. продадено злато под формата на кюлчета".

Тенденциите, настъпили в поведението на българите по отношение на финансовото и инвестиционно поведение

"В последните няколко години се наблюдава ръст в това, че хората придобиха възможност да купуват повече злато и валута, като ръстът е около 15% година за година. Този тренд продължава и през 2019, очакваме го и през 2020 г.", обясни гостът.

Мартин Миланов очерта актуалната промяна, че на фона на забавянето на световния икономически ръст хората са малко по-консервативни. 

"Българинът по принцип е традиционалист. Технологиите обаче ще разчупят това поведение. Блокчейн технологията също е силна по отношение на това да защити потребителя и в същото време да предоставят шанс за "игра" на финансовите пазари".

Според госта нарастващото закупуване на инвестиционно злато не е случайно. "Златото е най-сигурният дългосрочен актив, достъпен за сънародниците ни", обоснова се той, а сред част от преимуществата му посочи плътността, не толкова големия обем и високата стойност.