Morgan Stanley: Възстановяване на глобалната икономика ще има в началото на 2020 г.

Рисковете обаче остават изкривени в посока надолу

07:47 | 20 ноември 2019
Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg
Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg

Комбинация от намаляване на търговското напрежение и по-стимулиращата парична политика ще повиши глобалния растеж през първото тримесечие на 2020 г., смятат икономистите от Morgan Stanley, цитирани от Bloomberg.

Според експертите от банката развиващите се пазари ще стимулират възстановяването заедно с късния етап от цикъла на растеж в САЩ.

„Глобалният растеж трябва да се възстанови след първото тримесечие, като по този начин се обърне низходящия тренд от последните седем тримесечия, тъй като намаляването на напрежението на търговския фронт и облекчаването на паричната политика се случват едновременно за първи път от началото на низходящия тренд“, обяснява икономистът от Morgan Stanley Четан Ахя.

Рисковете остават изкривени в посока надолу, включително заради възможността да бъдат въведени повече мита и предизвикателствата, пред които са изправени САЩ, включително корпоративния кредитен риск и несигурността около изборите.

„Ако администрацията на Тръмп последва заплахата си да наложи допълнителни мита върху китайските стоки през декември, глобалният растеж ще се забави още повече в последното тримесечие на тази година и възстановяването ще бъде отложено до третото тримесечие на 2020 г.“, смятат икономистите от американската инвестиционна банка.

Според анализаторите от Morgan Stanley постоянните прекъсвания във възходящия тренд на световната икономика са помогнали да се предотврати стръмна рецесия.