Клуб Investor

Събота, 20 часа
Водещ: Ивайло Лаков

Г. Сарийски: Налице са всички индикатори, че вече сме в рецесия

Доц. д-р Григор Сарийски, Икономически институт на БАН, Светът е бизнес, 16.11.2019

21:02 | 16 ноември 2019

Налице са абсолютно всички индикатори, които показват, че вече сме в рецесия. Възможно е да не успеем да постигнем очаквания ръст от 3,3 на сто през 2020 г., движен от вътрешното потребление. Това каза в предаването „Светът е бизнес“ с водещ Ивайло Лаков икономистът доц. Григор Сарийски.

"Показателна е структурата на външната търговия", отбеляза гостът и коментира, че при увеличение на вноса с 1 300 000 млн. лв. за първите осем месеца на годината, износът намалява с 300 млн. лв., при това намаляват основните компоненти – горивата ( с 1 млрд. лева) и суровини.

„Когато внасяте по-малко горива и суровини, това означава че икономиката ще работи на по-бавни обороти, т.е. индустриалното произвоство ще започне да се забавя. Това се вижда също в индексите за бизнес климата, и в доверието в индустрията, който вече за трети пореден месец е на отрицателна територия“. 

Според госта домакинствата ще усетят забавянето с известно закъснение. 

„Най-абсурното е, че това става на фона на бурното увеличение на заплатите от 12%,“, коментира Сарийски. По негово мнение номиналното увеличение няма как да компенсира ниския БВП на човек от населението и влошаващата се социална стратификация. Гостът отбеляза, че това неминуемо ще рефлектира върху потреблението и прогнозира проблеми както по линията на външните пазари, така и по линията на крайното потребление вътре в страната.

Икономистът даде пример с Румъния, която успява да стимулира своите предприемачи за реализацията на производство с крайни продукти. Икономика, която се изкачва по веригата на добавена стойност. 

„Eдин от големите проблеми е, че сатистиката у нас маскира този проблем, ние произвеждаме машини и компоненти, но те не са краен продукт произведен и потребяван навън и в страната. Това е причината за огромното изоставяне на България спрямо Румъния“. 

Доц Сарийски обърна внимание и на анонса за реформа на европейския банков капитал до юни 2020 година. По негово мнение новите правила ще влошат конкурентната позиция на европейските банки спрямо банките в САЩ.

 „Става въпрос за принципно нов подход при оценката на капиталовата адекватност. Това ще доведе до още по-строги изисквания както при оценката на собствения капитал, така и на рисково претеглената строгост на активите“ .

Вижте целия разговор във видеото.