Американската икономика трябва да се чувства много по-добре през 2020 г.

Президентските избори през следващата година обаче биха могли да станат причина за безпокойство сред инвеститорите, както се случи през 2016 г.

07:45 | 19 ноември 2019
Президентът на САЩ Доналд Тръмп. Снимка: Alex Edelman/Bloomberg
Президентът на САЩ Доналд Тръмп. Снимка: Alex Edelman/Bloomberg

Американската икономика се бори с много удари, които понесе през последната година, като търговски войни, забавяне на ефекта от повишаване на лихвите от страна на Федералния резерв и временно спиране на работата на правителството, пише в анализ за Bloomberg Конор Сен.

Добрата новина е, че след всичките тези предизвикателства, икономиката може да постигне по-добри резултати през 2020 г. Най-лесният пример как точно може да се случи това е временното прекъсване в работата на правителството за 35 дни през декември и януари. Преките ефекти от това се изчисляват на 0,1% от БВП през четвъртото тримесечие на 2018 г. и 0,2% през първото тримесечие на 2019 г. Индиректната платена цена от икономиката може да се окаже по-висока, особено предвид факта, че администрацията спря работа, когато фондовата борса вече започна да регистрира понижения и се наблюдаваше влошаване на доверието сред потребителите и бизнеса.

„Въпреки че няма как да изключим варианта за ново прекъсване в работата на правителството, то липсата на такъв сценарий би означавал и избягване на негативните ефекти от него“, отбелязва Конор Сен.

Въздействието на паричната политика на Федералния резерв е друг фактор, който може да направи 2020 г. по-добра от 2019 г. Преди година жилищният пазар в САЩ се свиваше заради увеличаването на лихвите с 2,25 базисни пункта. Навлизайки в 2020 г. обаче, жилищният пазар ще е под ефекта на три понижения на лихвите през последната година. Акциите на компаниите за жилищно строителство поскъпнаха в очакване на нарастване на продажбите на жилища и строителството. В същото време данните за БВП за третото тримесечие показаха, че инвестициите в жилищни имоти дават тласък на растежа за първи път от четвъртото тримесечие на 2017 г.

"Тази тенденция ще продължи и през 2020 г., докато пазарът на жилища се възстановява“, посочва Сен.

Трудно е обаче да се прецени какво точно причини на икономиката търговската война, но тя със сигурност нанесе удар върху доверието на бизнеса, а митата навредиха на селското стопанство, производството, технологиите и потребителските стоки. Това, което изглежда вероятно в този момент, е, че търговското напрежение няма да бъде толкова вредно за растежа през 2020 г., колкото през 2019 г. Дори да няма особено развитие по търговския въпрос, то поне има шанс някои мита да отпаднат през 2020 г.

От друга страна, Boeing може да осигури допълнителен тласък на производството, ако възобнови продажбите на самолетите 737 Max през следващата година. Дори и това да не стане, щетата от заземяването на самолета вече е усетена, така че шокът няма как да се повтори.

Като цяло има цял списък от потенциално добри фактори за растежа, като това, ако стане факт, ще е добре дошло за президента Доналд Тръмп.

Президентските избори през следващата година обаче биха могли да станат причина за безпокойство сред инвеститорите, както се случи през 2016 г.

Така или иначе обаче обстоятелствата, които създава предизвикателства през последната година, трябва да се разсеят и 2020 г. да бъде много по-добра.