Как Фед помогна на Тръмп да спечели изборите през 2016 г.?

На предстоящите избори в САЩ ролята на Федералния резерв може да бъде коренно различна

09:13 | 10 ноември 2019
Президентът на САЩ Доналд Тръмп. Снимка: Andrew Harrer/Bloomberg
Президентът на САЩ Доналд Тръмп. Снимка: Andrew Harrer/Bloomberg

Президентът на САЩ Доналд Тръмп продължава да критикува Федералния резерв. В последните си туитове той отбелязва, че централната банка е по-голям проблем за американската икономика от Китай. Вероятно не е от полза за Тръмп да разпространява подобна информация в публичното пространство, но зад притесненията му има солидни аргументи. Затягането на монетарната политика от страна Фед помогна на Тръмп да бъде избран през 2016 г., но сега това може да доведе до неговата загуба на предстоящите президентски избори догодина, пише Bloomberg.

През 2015 г. Фед отправи ясни сигнали, че планира да увеличи лихвите, а повишаването започна няколко месеца по-късно. Фед затягаше политиката си, въпреки че инфлацията се задържаше под целта от 2%. Освен това очакванията за инфлация намаляваха от 2014 г.

Това беше грешка. Фед беше вдъхновен от теорията, че ниската безработица ще доведе до ръст на инфлацията. Но се оказа, че нивото на безработицата може да бъде по-ниско от очакванията на централните банкери.

Фед продължава да намалява прогнозите за нивото на безработицата в дългосрочен план. Лихвите достигат нови дъна, а инфлацията остава под поставената цел.

Нийл Кашкари, управител на Фед за Минеаполис, коментира, че банкерите са надценили неутралния лихвен процент и в резултат на това са затегнали повече монетарната политика.

Този цикъл не е сред най-грубите грешки на Фед. Политиките по време на Голямата депресия и провалът при намаляването на лихвите в началото на рецесията през 2007 г. нанесоха по-големи щети. Тази грешка сама по себе си носи негативни последствия – ограничава ръста на наетите лица, заплатите и стойността на акциите. Забавянето на икономическия растеж през 2015 г. и 2016 г. накара някои анализатори да говорят за „мини рецесия“. Един от силно засегнатите сектори беше производството.

Проучванията след президентските избори през 2016 г. показват, че голяма част от избирателите в Мичиган, Пенсилвания и Уисконсин, които са били ключови за победата на Тръмп, са определяли икономическото състояние като незавидно.

Разбира се, тези числа не показват на всяка цена, че Хилъри Клинтън би спечелила при по-добро състояние на икономиката на САЩ.

Едва ли може да се очаква Тръмп да благодари на Фед за изборната победа. Но ако беше запознат с ролята на Фед по време на вота, той щеше да бъде още по-настойчив за намаляването на лихвите и количествените облекчения. А ако Фед се насочи към затягането на монетарната политика, следващият президент може да не е Тръмп.