Колко по-бързо щеше да расте икономиката на САЩ, ако Тръмп не беше президент?

Потребителските разходи осигуряват почти целия растеж на БВП на САЩ

16:54 | 31 октомври 2019
Снимка: Zach Gibson/Bloomberg
Снимка: Zach Gibson/Bloomberg

Големият постфактум въпрос на президентството на Тръмп е колко по-бързо щеше да расте икономиката, ако не беше неговият търговски протекционизъм. Докладът за вялия ръст от 1,9% през третото тримесечие отново показва, че не може да се избегне възмездието на Адам Смит за впускането в лоши икономически политики заради политически цели, пише Wall Street Journal. 

Икономиката продължава да расте, въпреки опасенията от рецесия, като потребителските разходи осигуряват почти целия растеж на БВП. Това е второ тримесечие поред, в което могъщият потребител трябваше да компенсира спадащите бизнес инвестиции, за да се отчете положителен растеж. Държавните разходи съставляват 0,35 процентни пункта от растежа, компенсирайки спадовете в нетния износ (-0,08 пункта) и брутните частни инвестиции (-0,27).

Инвестиционният спад изглежда още по-отчетлив, ако се разгледат общите нежилищни инвестиции по тримесечия. Последните две тримесечия бяха отрицателни след близо две години здравословни повишения, в които инвестициите се съживиха при президентството на Тръмп и задействането на животинските бизнес духове. Икономисти от Демократическата партия твърдят, че смесицата от данъчна реформа и дерегулация на Тръмп не се е отразил на инвестициите и растежа.

Нежилищните частни инвестиции обаче потънаха през 2015 и 2016 г., тъй като икономиката едва избегна рецесията. Инвестициите се ускориха, след като стартира новият микс от политики заедно с про-бизнес политическия климат. Дан Клифтън от Strategas Research Partners оценява, че американските компании са репатрирали близо 1 трилион долара от чужбина след приемането на данъчната реформа, допринасяйки за различни бизнес цели.

Ръстът на БВП се ускори до 3% за известно време заедно с инвестициите, но след това дойдоха търговските намеси на Тръмп. Бизнес доверието спадна благодарение повече на  , на несигурността от това какво още може да направи Тръмп, отколкото заради самите щети от митата. Това доведе до по-бавен растеж, който се изразява в приблизително 2% ръст на БВП през последните две тримесечия. Сега икономиката отново се спуска към модела на бавен растеж от времето на Обама.

Вижте повече на Investor.bg.